Caută
Close this search box.

Ce i-a răspuns Aurescu unui jurnalist de la BBC când a fost întrebat de ce România ține secret ajutorul militar trimis Ucrainei

aurescu

Tribunalul Lefortovo din Moscova a confirmat detenția preventivă pentru cel puțin 2 luni a unui jurnalist american de la „The Wall Street Journal”.

Tânărul ziarist a fost reţinut miercuri seară în oraşul Ekaterinburg din Urali, sub suspiciunea de spionaj.

Lupta îndârjită pentru Bahmut îşi ia în fiecare zi tributul de victime, în ambele tabere. Mercenarii Wagner forţează necontenit înaintarea, dar trupele Kievului le opun o rezistenţă acerbă.

”Dacă gruparea Wagner moare în mașina de tocat carne din Bahmut, dar ia și armata ucraineană, dând armatei rusești posibilitatea de a proteja în continuare interesele Rusiei, atunci ne-am îndeplinit rolul nostru istoric”, spune Evgheni Prigojin, șeful Grupării Wagner.

Potrivit armatei ucrainene, numărul mediu zilnic de atacuri rusești pe linia frontului scade de 4 săptămâni, de la 124 în primele zile din martie, la 57 în prezent. În schimb, ruşii susţin că forțele lor câștigă teren.

Între timp, în Ucraina ajung noi echipamente moderne de luptă, inclusiv rachete TOW, de fabricaţie americană, care pot distruge poziţii fortificate.

Contraofensiva ucraineană ar urma să aibă loc în aprilie, cel târziu mai, a declarat ministrul ucrainean al Apărării. Kievul aşteaptă uscarea terenului, care în prezent musteşte de apă.

Dacă tot a venit vorba de sprijinul pentru Kiev, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a fost întrebat insistent de un cunoscut jurnalist BBC, într-un interviu pentru radio, de ce România a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina, potrivit Pro TV.

Stephen Sackur: De ce nu face România public nivelul ajutorului militar pentru Ucraina? Partenerii europeni ai Ucrainei sunt foarte transparenți în această privință. Voi o țineți secretă. De ce?

Aurescu: Pentru că aceasta e politica guvernului meu.

Sackur: Alte țări dau Ucrainei tancuri, Polonia și Slovacia dau și avioane de război. Spuneți-mi ce a dat România?

Aurescu: Nu comentez.

Sackur: Ați furnizat Ucrainei tancuri, artilerie grea?

Aurescu: Nu comentez pentru că aceasta e politica guvernului meu, așa cum v-am spus.

Sackur: Mulți români și parteneri externi cred că România dă foarte puțin Ucrainei.

Aurescu: Nu comentez.

Sackur: România e o democrație, nu-i așa?

Aurescu: Aveți dubii?

Sackur: Ei bine, eu știu că într-o democrație cetățenii așteaptă ca guvernul să dea socoteală cetățenilor.

Aurescu: La finalul războiului toate lucrurile vor fi cunoscute, a fost răspunsul ministrului de Externe al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri