Caută
Close this search box.

Comisarul european pentru Agricultură a spus că ar sprijini propunerea dacă Polonia solicită restricţii în comerţul cu Ucraina

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a spus că ar sprijini limitarea schimburilor comerciale cu Ucraina dacă Polonia ar propune acest lucru.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, şi-a văzut porturile la Marea Neagră blocate după invazia rusă, fiind nevoită să găsească rute alternative de transport prin Polonia şi România. Însă blocajele logistice au făcut ca mari cantităţi de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, să rămână în ţări central-europene, lovind în preţurile şi în vânzările agricultorilor locali.

„Dacă Guvernul polonez solicită restricţii în comerţul cu Ucraina, evident că voi sprijini acea propunere”, le-a spus Janusz Wojciechowski jurnaliştilor prezenţi la Bruxelles.

Declaraţiile lui Wojciechowski vin după ce Executivul comunitar a aprobat un pachet de ajutor în valoare de 56 de milioane de euro pentru fermierii din ţările care au graniţă cu Ucraina.

Polonia va primi 30 de milioane de euro din acest pachet de ajutor.

„Pregătim deja următorul pachet de ajutor şi acesta va avea o sumă mai mare”, a precizat comisarul Wojciechowski, potrivit TVR.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că ar dori ca Uniunea Europeană să utilizeze toate instrumentele avute la dispoziţie spre a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piaţa UE.

Morawiecki a adăugat că, împreună cu liderii câtorva state învecinate cu Ucraina, a convenit să-i scrie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-i cere să ia măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri