Caută
Close this search box.

Fostul şef al CNAS rămâne după gratii. De ce i-a fost refuzată lui Lucian Duţă revizuirea pedepsei

lucian duţă

Lucian Duță, fostul șef al CNAS, condamnat la 6 ani de închisoare pentru o mită de 6 milioane de euro, a aflat de la al 6-lea judecător că locul lui e în spatele gratiilor.

Tribunalul a respins ca inadmisibilă joi, 2 martie, cererea de revizuire formulată de Lucian Duță, o hotărâre pe care acesta o poate ataca la instanța ierarhic superioară.Este a doua cale extraordinară de atac pe care fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o pierde în încercarea de a scăpa de condamnarea definitivă.

„Respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de Duță Nicolae-Lucian, (…) în prezent încarcerat în Penitenciarul Bucureşti-Rahova, cu domiciliul ales pentru comunicarea actelor de procedură în Voluntari (…) împotriva Deciziei penale nr. 1049/A/25.07.2022 a Curții de Apel București. (…) Obligă revizuentul la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută”, se arată în hotărârea instanței.

Fostul șef al CNAS este la al 6-lea judecător care consideră că locul lui este după gratii, potrivit ziare.com.. Primul a fost cel care l-a condamnat pe fond la 6 ani de închisoare pentru mita de 6 milioane de euro, doi au confirmat pedeapsa în apel, apoi alți doi i-au respins contestația în anulare.Lucian

Duță și-a întemeiat cererea de revizuire pe dispozițiile art. 453 alin. 1 litera f).

Din motivarea deciziei de condamnare reiese, totuși, că Lucian Duță a invocat prescripția, dar judecătorii i-au respins argumentele. Mai mult, magistrații au calculat când s-ar fi prescris faptele după prevederile art. 154 și art. 155, așa încât să nu existe dubii.

Fostul șef al CNAS ar fi scăpat de răspunderea penală pentru mita de 6,3 milioane de euro ori în 2025 prin prescripția generală, ori în 2028 prin prescripția specială, arată judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea deciziei.În rest, judecătorii rețin că Duță a încercat să compromită probatoriul, că a avut o atitudine neloială și că vina aruncată pe „generalii SRI” nu oferă garanția că nu a primit mită.

Magistrații au arătat în motivarea deciziei de condamnare că termenul de prescripție curge de la ultimul act de procedură comunicat lui Duță în 2017, anterior perioadei considerate a fi „vid legislativ”, potrivit motivării consultate de Ziare.com:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri