Caută
Close this search box.

Investigație Info-Sud-Est: Cum ajung milioane de lei pentru digitalizarea primăriilor din Tulcea la omul care a intermediat și consultanța

Mai multe contracte pentru digitalizarea primăriilor din Tulcea au ajuns la omul care a coordonat de facto consultanța și reprezenta firmele care întocmeau caietele de sarcini, adică exact etapele prin care erau stabilite regulile de atribuire a achizițiilor, a explicat pentru Info Sud-Est un grup de primari care au lucrat cu Gabriel Al-Baba, un tânăr de 28 de ani din Timiș, dezvăluie Info-Sud-Est.

Activ în PSD de pe vremea când era elev, numit referent la 20 de ani în Guvernul Dacian Cioloș și fost asistent în Liga Studenților Români din Străinătate, fondată de actualul ministru al Digitalizării Sebastian Burduja, Al-Baba era interfața în relația cu primăriile pentru două firme în care nu avea, în documente, nicio calitate, au mai explicat primarii.

Firmele erau deținute în hârtii de două femei din anturajul apropiat al lui Alfred Simonis, fost șef politic al lui Al-Baba și actual șef al deputaților PSD, și nu aveau experiență în domeniul digitalizării. Cele două firme fantomă au obținut însă zeci de contracte de consultanță pentru digitalizare și au livrat ”strategii” de consultanță copy paste, care conțineau inclusiv aceleași greșeli de redactare.

Primarii susțin însă că, în teren, erau ”consultați” de Al-Baba, care le-a fost prezentat prima dată într-o ședință organizată de președintele PSD al Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. Tot atunci le-au fost recomandate de către șeful CJT și firmele anonime, cu care o parte din primari au și început să semneze contractele de consultanță.

În urma acestor proceduri, Al-Baba s-a înscris la licitațiile de implementare a digitalizării, doar că de data asta cu una din firmele sale, care nu are nici măcar site funcțional, avea un singur angajat, dar o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, din care 2,3 milioane profit. A început să câștige proiectele pe bani europeni, de câte 200.000 de euro fiecare, în urma unor proceduri la care de multe ori era singurul participant. Unii dintre beneficiari reclamă acum probleme la implementarea proiectelor.

Omul de legătură

Info Sud-Est a stat de vorbă pe larg cu mai mulți primari, un viceprimar și un funcționar responsabil cu achizițiile care au lucrat cu Al-Baba. Toți ne-au spus că el era ”omul de legătură” și cel care se ocupa de proiectele de consultanță și ”reprezenta” cele două firme care întocmeau caietele de sarcini.

Al-Baba nu era nici acționar, nici administrator și nu avea vreo altă calitate în firme. Unul dintre oamenii din administrație cu care am discutat ne-a spus că Al-Baba a venit pe teren cu Darius Huțan, nașul lui Alfred Simonis și soțul Cameliei Huțan, administratora Maxor Consulting.

Toți cei cu care am vorbit ne-au povestit același lucru, că i-au cunoscut pe Al-Baba și cele două firme de consultanță la o ședință convocată de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, care i-a ”recomandat” pentru digitalizare. Ulterior ședinței, o parte din primarii prezenți susțin că au început să lucreze direct cu Gabriel Al-Baba, atât pentru consultanță, cât și pentru digitalizarea propriu-zisă.

(…)

Valeria Tudora, expert în achiziții publice, a explicat pentru Info Sud-Est că nu este exclusă din start participarea la o procedură de achiziție a unui ofertant care a participat la pregătirea procedurii de atribuire, dar problemele de etică și de obiectivitate ce pot apărea în acest caz trebuie să fie tratate cu mare atenție de către autoritatea contractantă.

În cazul de față pare că s-a întâmplat exact contrariul pentru că, din discuțiile cu cei mai mulți dintre primari, a reieșit faptul că, pentru aceștia, era de la sine înțeles că o singură entitate urma ”să se ocupe și de prima fază, de consultanță, și de implementarea propriu-zisă”:

”Orice decizie luată trebuie să fie foarte bine justificată pentru a nu fi denaturată concurența pe de o parte și pentru a permite accesul egal tuturor operatorilor economici. În cazul în care vorbim de achiziții directe situația este și mai sensibilă. Nu avem nicio informație cu privire la eventualele măsuri luate deoarece, în cazul acestei proceduri, nu se elaborează Raportul procedurii, prin urmare ar trebui ca la nivelul Autorităților contractante să fie realizate proceduri interne care să stipuleze modul în care se rezolvă aceste situații posibil generatoare de denaturare a concurenței”, a explicat Valeria Tudora.

După încheierea proiectelor de consultanță, Al-Baba a început să implementeze propriu-zis digitalizarea, de această dată cu una dintre firmele sale, Aconnect Smart Software, înființată în 2020.

În 2021 firma nu avea angajați, iar în 2022 avea un singur angajat, dar o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, din care profit 2,3 milioane. Până acum, Al-Baba a prins cu Aconnect Smart Software trei contracte de digitalizare în valoare totală de 600.000 de euro doar în Tulcea, în primăriile Beștepe, Mihail Kogălniceanu și Grindu, în două din cazuri fiind singurul participant la licitație. Citește textul mai departe pe Info-Sud-Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri