Caută
Close this search box.

Apele Române, sufocate de plastic. Microparticulele ajung în organism

Deșeurile din plastic pe care le aruncăm oriunde vedem cu ochii se întorc în organismul nostru sub formă de microparticule. Pentru că plasticul nu dispare, ci rămâne în natură. Mai precis, în apă. Este concluzia unui studiu-pilot realizat de specialiștii Apelor Române în zona lacului de acumulare de la Siriu, care e sursă de apă potabilă.

Autoarea studiului, doctorul biolog Oana Ristea, nu a fost interesată nu doar de deşeurile vizibile cu ochiul liber, ci mai ales de așa-numitul plastic invizibil din apă.

Oana Ristea, şefa Laboratorului de calitate a apei, Buzău, Administraţia Bazinală Buzău-Ialomiţa: El suferă niște transformări datorită radiațiilor ultraviolete, datorită forței mecanice a apei, diferenței de temperatură. Și se fragmentează, de ordinul nanometrilor. Prin lanțul trofic ele ajung mai departe în pești și bineînțeles cine este în vârful piramidei trofice? Omul. Ne ducem să mâncăm păstrăv și este foarte sănătos, da?

Odată ajunse în organism, fie pe cale respiratorie, fie prin tubul digestiv, microparticulele din plastic pot avea efecte devastatoare asupra sănătății.

Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: Eliminarea oricărui corp străin din organism se face prin inflamație. Orice inflamație se vindecă cu o cicatrice. Riscul e ca pe această cicatrice să apară modificări, în timp, care să ducă la apariția cancerului.

Apele României sunt pur şi simplu sufocate de plastic.

Ana-Maria Agiu, specialist relaţii publice Administraţia Naţională Apele Române: Din lacul Fundeni, după un an jumătate, s-au scos în jur de 25.000 de tone de deșeuri. Din Plumbuita s-au scos, de asemenea, 900 de tone de deșeuri doar în trei săptămâni.

De Ziua Apei, Muzeul Antipa a fost un adevărat magnet pentru sute de copii și de tineri.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri