Caută
Close this search box.

Atacuri cibernetice de Paște. DNSC îi altertează pe români

DNSC a emis o alerta pentru romanii din intreaga tara, si incearca sa le aduca in atentia tuturor faptul ca in perioada Pastelui 2023 se deruleaza o multitudine de atacuri cibernetice, si ne recomanda sa fim extrem de atenti la ceea ce se intampla.

DNSC explica mai jos de ce ar trebui sa fim extrem de atenti la ceea ce ni se aduce in atentie pe retelele de socializare, iar asta pentru ca unele dintre atacurile cibernetice sunt gandite pentru a ne fura o varietate de date.

În preajma sărbătorilor pascale, echipa Directoratului îndeamnă la prudență în situațiile când primim mesaje prin sms, aplicații de mesagerie, e-mail sau prin social media, mai ales când acestea conțin link-uri sau atașamente!

Anul trecut, în aceeași perioadă, infractori cibernetici au lansat o campanie de infectare cu #malware de tip troian bancar. Utilizatori de terminale mobile din România au fost vizați prin intermediul unor mesaje-capcană venite pe telefon.

Așa cum se poate observa din imaginile atașate, aceste mesaje erau special concepute de atacatori pentru a determina potențiala victimă să acceseze link-ul prezent în mesaj, și, ulterior, să instaleze o aplicație malițioasă.

Textul corespondent era unul într-o limbă română cu greșeli evidente și anunța utilizatorul că are un mesaj vocal, iar pentru a-l asculta trebuie să facă click pe acel link.

Ulterior, pentru a putea asculta mesajul, potențiala victimă era invitată mai apoi să descărce și să instaleze în terminalul mobil o aplicație de tip APK, care funcționa exclusiv pe #Android. După instalarea aplicației-capcană, atacatorii aveau acces complet la dispozitivul victimei și puteau extrage date în voie.

În realitate, mesajul audio sau video nu exista, acesta fiind doar un pretext afișat de atacatori pentru a convinge utilizatorul să execute acțiunea, mizându-se pe curiozitatea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri