Caută
Close this search box.

Ce au descoperit cercetătorii la pictura Cina cea de Taină

Rezultatele unui nou studiu făcut de cercetători arată că este posibil ca celebrii pictori, precum Leonardo da Vinci, să fi folosit proteine, în special gălbenuș de ou, în picturile lor în ulei.

De fapt, Leonardo da Vinci, între lucrările celebre ale acestuia numărându-se și „Cina cea de Taină”, și alți mari artiști ar fi inclus intenționat gălbenuș de ou atunci când își pregăteau culorile.

Există foarte puține surse care au tratat subiectul, dar nu s-a mai făcut nicio lucrare științifică până acum care să investigheze atât de profund.

Rezultatele noastre arată că, chiar și cu o cantitate foarte mică de gălbenuș de ou, se poate obține o schimbare uimitoare a proprietăților vopselei de ulei, demonstrând modul în care ar fi putut fi benefică pentru artiști”, a explicat autorul studiului, Ophélie Ranquet, de la Institutul de Inginerie și Mecanică a Proceselor Mecanice din cadrul Institutului de Tehnologie Karlsruhe din Germania, potrivit playtech.ro.

Întrucât fabricarea vopselei era un proces artizanal și experimental, este posibil ca vechii maeștri să fi adăugat gălbenușul de ou, un ingredient familiar, la noul tip de vopsea, ce a apărut pentru prima dată în secolul al VII-lea în Asia Centrală, înainte de a se răspândi în Europa de Nord în Evul Mediu și în Italia în timpul Renașterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri