Caută
Close this search box.

China a început trei zile de exerciţii militare în jurul Taiwanului, un avertisment serios

taiwanul

China a început sâmbătă trei zile de exerciţii militare maritime şi aeriene şi de patrulare în jurul Taiwanului, după o întrevedere a liderei taiwaneze Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, Kevin McCarthy, în California în această săptămână, relatează Kyodo, citat de Agerpres.

Ministerul Apărării taiwanez a informat că a detectat 71 de avioane militare şi nouă nave de război chineze în jurul Strâmtorii Taiwan începând de dimineaţă până la sfârşitul după-amiezii.

Dintre acestea, 45 de avioane au trecut linia mediană de demarcaţie a strâmtorii sau un intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei în sud-vest.

Exerciţiul şi patrularea în largul coastelor de nord şi de sud ale Taiwanului şi spre estul insulei sunt ‘necesare pentru apărarea suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale a Chinei’, a transmis Comandamentul Teatrului Estic al armatei chineze, care acoperă Strâmtoarea Taiwan.

Întâlnirea dintre Tsai şi a treia oficialitate a statului american a înfuriat China, care consideră insula autoguvernată drept parte a sa.

În august trecut, China a întreprins exerciţii militare de amploare în jurul Taiwanului în urma vizitei pe insulă a predecesoarei lui McCarthy, Nancy Pelosi.

Operaţiunile începute sâmbătă vor servi drept ‘un avertisment ferm împotriva complicităţii între forţele separatiste care urmăresc ”independenţa Taiwanului” şi forţe externe’, a declarat într-un comunicat colonelul Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului chinez.

Ministerul Apărării de la Taipei a criticat sâmbătă mişcările Chinei, afirmând că Beijingul foloseşte tranzitul lui Tsai prin SUA ca scuză pentru a efectua exerciţii militare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri