Caută
Close this search box.

Cozmin Gușă: Pentagon Papers. Inventarul belelelor iscate din scurgerea documentelor secrete ale americanilor

cozmin guşă

Sunt mai multe capitole care vizează scurgerea de documente și o să le grupez aici într-un mod oarecum aleatoriu, dar care ar putea isca o concluzie gravă despre securitatea blocului NATO, în primul rând.

Referitor la spionarea aliaților, apare din documente faptul că Consiliul de Stat al Coreei de Sud a fost spionat și de acolo s-a aflat despre refuzul lor de a livra arme Ucrainei, folosindu-se, însă, ca posibil intermediar Polonia. O altă informație gravă este legată de sabotarea Guvernului Netanyahu direct de către Mossad, care și-a încurajat ofițerii să participe la demonstrațiile din stradă împotriva Guvernului legate de legile pe justiție. Referitor la Ungaria, CIA scrie în aceste documente că țara lui Viktor Orban este apropiată de Rusia și că această țară consideră Statele Unite ca un adversar geopolitic de calibru. Despre Bulgaria se menționează doar că Sofia ar fi de acord să doneze Ucrainei avioane de luptă, dar se teme că în acest fel ar rămâne fără apărare aeriană, atât de slabă ar fi Bulgaria din punct de vedere militar. Polonia, după cum am spus, este menționată ca intermediar într-o potențială livrare de armament din Coreea de Sud, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate și pentru Polonia, în discordanță cu declarațiile publice ale statului polonez. A fost spionată și parte din lumea arabă, Emiratele Arabe Unite care sunt acuzate de legături ascunse cu Rusia, ceea ce generează probleme în relaționarea Emirate-Statele Unite. Despre Franța se spune în documente că ar fi spionată, dar nu au apărut elemente concrete care să vizeze ce anume se spionează în Franța.

Despre frontul războiului știți deja că s-a menționat și în presa românească faptul că se epuizează în două săptămâni stocul de rachete; practic, la începutul lunii mai Ucraina rămâne fără posibilități de apărare generată de aceste rachete. Se menționează 12 brigăzi care se formează acum în Ucraina, dintre care 9 sunt menționate a fi echipate și antrenate de către Statele Unite ale Americii.

Apare, apoi, informația senzațională a sistemului secret de sateliți Lapis Time-Series Video, care până acum a fost escamotat, se vorbea doar despre Elon Musk și sateliții săi. Localizarea acestui sistem de sateliți vă dați seama că ar fi letală pentru mecanismul NATO de supraveghere.

Britanicii neagă informația din dezvăluirile documentelor de la Pentagon că un avion britanic a fost avariat puternic de către ruși în apropierea Crimeei, numai că acest fapt apare consemnat în toamna trecută inclusiv în raportările ministrului britanic al Apărării. Turcia este vizată că ar fi un client pentru trupele Wagner de a cumpăra armament și că negocierile au început.

O informație care este administrată cu grijă, dar apare în aceste documente, este aceea că forțele speciale, forțele de operațiuni speciale, așa-numitele SOF-uri, sunt desfășurate în statele vecine Ucrainei și este vizată și România acolo, se pare, cu 5 asemenea unități SOF. O altă informație gravă despre război, care implică Israelul, este că acesta ar fi predat arme letale Ucrainei. Vă dați seama că asta afectează în primul rând capacitatea afirmată a Israelului de a fi un intermediar în negocierile de pace care vor veni.

Despre Polonia și România se susține în documente că ar fi state-cheie pentru antrenamentul ucrainenilor, lucru care nu s-a menționat până acum public. În ceea ce privește strict România, noi suntem menționați că am fi operativi în transferul de ehipamente venite din Occident, care traveresează teritoriul României, în monitorizarea informațională a frontului de război, dar și în pregătirea soldaților din țara vecină.

Despre sursa scurgerilor presa internațională menționează faptul că Pentagonul zice că ar fi vorba despre un american, deci nu despre cineva din țările aliate, iar operațiunea de devoalare a fost denumită pe rețelele de socializare unde a apărut „BEAR vs. PIG”, adică „urs versus porc”, greu de priceput astăzi ce ar însemna acest nume de cod al operațiunii. Se vorbește și despre ipoteza implicării rușilor, dar se ocolește potențiala afiliere chineză, care ar fi avut puterea să penetreze anumite substraturi ale intelligence-ului american.

În concluzie, New York Times, spre exemplu, discută despre un coșmar pentru țările din Five Eyes, adică Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Australia, care, având coordonate serviciile de informații, această breșă de securitate din Statele Unite le afectează și pe ele. Concluzia poate să fie împărțită în două:

În favoarea ipotezei scurgerii informaționale intenționate de către americani, operează doar cifrele morților ruși, duble față de cele ale ucrainenilor, în condițiile în care datele de pe teren au indicat cu totul altceva.

În favoarea celeilalte ipoteze, în care și eu cred, faptul că serviciile secrete au fost atât de penetrate, operează dezvăluirile grave despre spionarea aliaților, Coreea de Sud, Israel, Emiratele Arabe Unite, Franța, Ungaria, Turcia, lucruri care generează probleme de relaționare diplomatică insurmontabile, mai ales în regim de război. Tot în favoarea acestei ipoteze, apare și faptul că Ucraina este puternic vulnerabilizată prin aceste dezvăluiri, iar lucrurile pe care le spun oficialii ucraineni, că-și vor reconsidera planurile, nu sunt credibile. Aceste planuri nu se pot reface de pe o zi pe altă, pentru că vorbim despre un front larg desfășurat pe teritoriul aproape integral al Ucrainei.

Statele Unite arată penetrate informativ, practic, în urma acestor dezvăluiri, iar această mare breșă de securitate nu poate să fie astupată decât prin anchete dure, pedepse în consecință și raport public și precis despre cei care au generat-o. În concluzie, vorbim despre o mare problemă apărută pe frontul NATO odată cu publicarea acestor documente secrete, care cu siguranță va influența și va schimba soarta conflictului ucrainean.

Sursă: SolidNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri