Caută
Close this search box.

Mircea Geoană: Conducerea de la Kremlin foloseşte în modul cel mai neprofesionist şi iresponsabil retorica nucleară

Conducerea de la Kremlin foloseşte, chiar de dinainte de începutul războiului pe care l-a declanşat în Ucraina, în modul cel mai neprofesionist şi iresponsabil retorica nucleară, pentru că o putere nucleară cum rămâne Federaţia Rusă are şi responsabilitatea de a folosi cu mai multă reţinere o astfel de retorică, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AGERPRES miercuri seara, la Bruxelles, după încheierea reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate.

Mircea Geoană a mai vorbit în interviu despre extinderea Alianţei Nord-Atlantice şi relaţia cu ţările partenere, precum şi despre agenda mandatului său de secretar general adjunct al NATO, care a fost prelungit până în octombrie 2024. Totodată, el s-a declarat pregătit să lucreze cu oricine va fi desemnat de către aliaţi în funcţia supremă în organizaţie, după cei nouă ani la şefia NATO ai lui Jens Stoltenberg.

AGERPRES: Mandatul dumneavoastră de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit săptămâna trecută cu un an, până în octombrie 2024. Care este agenda dumneavoastră oficială pe termen scurt şi ce obiective v-aţi propus până la sfârşitul acestei noi perioade în echipa de conducere a NATO?

Mircea Geoană: Sunt onorat de faptul că secretarul general continuă să-mi acorde încrederea sa, nu se schimbă nimic din punct de vedere al muncii de zi cu zi. Muncim într-o echipă foarte sudată, foarte profesionistă, foarte motivată, iar şansa de a fi lucrat cu secretarul general Stoltenberg este absolut deosebită. Un lider formidabil. Ştiţi că, de obicei, politicienii nu prea spun că au de învăţat de la alţii; eu am avut de învăţat de la Jens Stoltenberg.

Evident, există şi posibilitatea ca aliaţii să desemneze un nou secretar general şi faptul că voi putea – dacă va fi un nou secretar general ales de către aliaţi – să lucrez cu un nou secretar general face parte din acest calcul de tranziţie către o nouă echipă. Ar fi fost nefiresc ca ambii lideri ai NATO să plece în acelaşi timp. Deci este o decizie care, evident, mă onorează şi am să muncesc cu aceeaşi ambiţie şi cu aceeaşi energie aşa cum am făcut-o până acum.

AGERPRES: Şi vizavi de obiective?

Mircea Geoană: Obiectivele sunt date de momentele importante pe care le ştim cu toţii. Nu e un mare secret. Avem de pregătit un summit important al NATO, la Vilnius. Aliaţii americani ne invită la un summit aniversar de 75 de ani, anul viitor, la Washington.

Războiul din Ucraina continuă, probleme de securitate la adresa Republicii Moldova, la adresa Georgiei, a Bosniei, problemele venind dinspre sud.

Voi continua să conduc şi partea de inovare şi noi tehnologii la NATO, de adaptare cibernetică, pentru că în timp ce războiul a revenit în Europa, competiţia pentru supremaţie tehnologică continuă.

Ascensiunea Chinei este un subiect pe care, evident, îl tratăm cu foarte multă seriozitate.

Parteneriatele NATO cu Uniunea Europeană, cu multe alte ţări, poate cu parteneri noi, deci o agendă foarte plină şi o alianţă care este atât de bucuroasă să fi primit Finlanda şi în curând şi Suedia, ca noi membri ai noştri. Citește interviul mai departe pe Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri