Caută
Close this search box.

NATO: Cine mai trebuie să ratifice aderarea Suediei la alianța nord-atlantică

Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat că speră că țara sa va deveni membră a NATO până la summitul alianței militare de la Vilnius, programat pentru luna iulie a acestui an, transmite Reuters.

SUA așteaptă cu nerăbdare să primească Suedia ca membră a NATO înainte de viitorul summit al alianței, a declarat miercuri și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei vizite în Suedia.

„Așteptăm cu nerăbdare să primim în curând Suedia ca al 32-lea (membru al NATO). Pentru a fi clar, așteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple înainte de summitul din iulie”, a declarat Austin într-o conferință de presă.

„Îi încurajăm pe aliații noștri, Turcia și Ungaria, să ratifice aderarea Suediei cât mai curând posibil”, a mai spus Austin.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a însuflețit alianța militară occidentală formată din 30 de națiuni, determinând creșteri majore ale cheltuielilor și noi cereri de aderare din partea Finlandei și a Suediei.

Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO la începutul lunii aprilie.

Pentru Rusia, o astfel de consolidare suplimentară a flancului estic al NATO este inacceptabilă, deoarece lasă deschisă perspectiva ca alianța să poziționeze trupe și arme avansate în vecinătatea ei.

Ajutate de aliatul Belarus, forțele Rusiei și-au lansat acțiunea în Ucraina pentru a opri orientarea continuă a președintelui Volodimir Zelenski către Occident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri