Caută
Close this search box.

Administrația Biden avertizează că, fără un acord al Congresului, SUA riscă incapacitatea de plată

Administrația condusă de Joe Biden a avertizat duminică că Statele Unite vor intra într-o „recesiune” care ar putea duce la pierderea a „milioane de locuri de muncă” dacă nu se va ajunge la un acord parlamentar privind creșterea plafonului de îndatorare, scrie Le Figaro.

„Dacă Congresul nu reușește să ridice plafonul datoriei înainte de intrarea în incapacitate de plată, vom intra în recesiune și va fi catastrofal”, a avertizat din nou Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei, la CNN. „Statele Unite nu au intrat niciodată în incapacitate de plată a datoriei și nu trebuie să intrăm în incapacitate de plată”, a insistat el, explicând că o astfel de situație ar putea duce la pierderea a „milioane de locuri de muncă”.

Guvernul și instituțiile financiare avertizează de mai multe săptămâni că țara riscă să intre în incapacitate de plată a datoriei începând cu luna iunie, dacă nu se ajunge la un acord în Congres.

Democrații și republicanii se află într-un război încrâncenat pe tema plafonului de îndatorare, republicanii refuzând, deocamdată, să îl majoreze fără reduceri masive ale bugetului, ceea ce Joe Biden refuză să facă, potrivit G4media.ro.

Adeyemo a evidențiat duminică eforturile depuse de președinte, care a prezentat în martie un plan de „reducere a deficitului cu 3.000 de miliarde de dolari în zece ani”. Oficialul Trezoreriei a lăudat, de asemenea, discuțiile „constructive” în curs de desfășurare între diferitele părți.

O nouă întâlnire între președintele Joe Biden și liderii Congresului este programată la începutul acestei săptămâni pe această temă.

Joe Biden, aflat sâmbătă într-o vizită în Delaware, în nord-estul țării, a abordat pe scurt subiectul. „Avansăm”, a dat asigurări presei, făcând referire la o „discuție reală”, dar recunoscând că nu s-a ajuns încă la un acord.

Datoria celei mai mari economii din lume a ajuns la 31.000 de miliarde de dolari la 19 ianuarie, limita dincolo de care țara nu poate emite noi împrumuturi pentru a se finanța. În lipsa unui acord, Statele Unite se vor afla în incapacitate de plată la începutul lunii iunie, a anunțat vineri Biroul de buget al Congresului (CBO).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri