Caută
Close this search box.

Alzheimer, la un pas de a fi tratat cu un nou medicament eficient

alzheimer

S-a creat un nou medicament pentru boala Alzheimer, care pare că încetinește ritmul bolii cu o treime, relatează BBC, citat de TVR. Este al doilea tratament care se dovedește eficient, apărut pe parcursul a doar un an.

Acum este vorba despre medicamentul Donanemab, al companiei Eli Lilly. Donanemab funcționează în același mod ca lecanemab, celălalt medicamente creat recent și care a dat rezultate pozitive. Acestea sunt concepute pentru a elimina beta-amiloidul din creier. Amiloidul se acumulează în spațiile dintre celulele creierului, formând plăci distincte. Acestea reprezintă unele dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer.

În pofida rezultatelor bune date de Donanemab, doi voluntari, și posibil al treilea, au murit ca urmare a unei umflături periculoase a creierului.

Cath Mummery, director al clinicii pentru tulburări cognitive de la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie din Marea Britanie, a declarat, potrivit TVR.

„Lupta de decenii pentru a găsi tratamente care să schimbe boala Alzheimer se schimbă. Acum intrăm în momentul modificării bolii, unde am putea spera în mod realist să tratăm și să gestionăm boala pe termen lung, mai degrabă decât să apelăm la îngrijiri paliative și de susținere”.

Au participat la cercetare 1.734 de persoane, aflate în stadii incipiente ale bolii Alzheimer. Donanemab a fost administrat sub formă de perfuzie lunară, până când plăcile distinctive din creier au dispărut.

Rezultatele arată că ritmul bolii a fost încetinit cu aproximativ 29% în ansamblu și cu 35% într-un anume set de pacienți. Foarte important: cei cărora li s-a administrat medicamentul au dus o viață de zi cu zi mai apropiată de cea pe care o aveau înainte de începutul bolii.

Efectele au fost grave la 1,6% dintre participanți. Două decese au fost cauzate direct de medicament, iar în cazul unui al treilea voluntar a survenit decesul imediat după studiu.

Doctorul Mark Mintun, vicepreședinte al grupului de cercetare și dezvoltare în neuroștiință Eli Lilly, a spus:

„Suntem încurajați de potențialele beneficii clinice pe care le poate oferi Donanemab, deși, la fel ca multe tratamente eficiente pentru boli debilitante și fatale, există riscuri asociate care pot fi grave și pun viața în pericol”.

Compania a transmis că va începe procesul de aprobare a medicamentului său pentru utilizare în spitale în următoarele câteva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri