Caută
Close this search box.

Cum se pregătește îngroparea la DNA a dosarelor de corupție din SRI. Ce s-a întâmplat azi la secția de procurori a CSM

Printr-o mișcare fulger, procurorul șef DNA Marius Voineag dorește să pună dosarele de corupție ale instituțiilor de forță în mâinile unui procuror apropiat și admirator al lui Gabriel Oprea și cu jumătate din procedura pentru pensionare parcursă. Iar pentru asta îl execută fără explicații pe procurorul care a scandalizat SRI cu verificări de achiziții și percheziții, scrie publicația Spotmedia.ro.

Secția de procurori a CSM a decis în unanimitate să amâne pentru o dată neprecizată atât propunerea delegării procurorului Stanciu la conducerea serviciului militar DNA, cât și încetarea delegării procurorului Lascu din aceeași funcție.

Pe agenda ședinței secției de procurori a CSM de azi (09.05.2023), condusă de Daniel Horodniceanu, s-a aflat o propunere a procurorului șef DNA Marius Voineag de schimbare a șefului delegat la conducerea Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA.

Mai precis, redelegat, pentru că dl procuror Lascu fusese delegat pentru 6 luni la DNA, de la șefia Pachetului Militar al Tribunalului Cluj, din septembrie anul trecut, tot cu unanimitate de voturi.

Procurorul Lascu este înscris încă din decembrie în procedura de concurs pentru poziția de la DNA, parcursese toți pașii și mai urma doar ca CSM să stabilească data interviului, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

În mod surprinzător, în loc să organizeze concursul de titularizare, secția de procurori a CSM preferă să decidă delegări.

Deci CSM avea azi pe masă o solicitare de încetare a unei delegări pe care același CSM abia o decisese în unanimitate în februarie cu data de începere 1 martie și final 1 septembrie 2023.

De ce vrea Voineag capul procurorului Lascu?

Procurorul Liviu Lascu a refuzat să facă orice comentarii privind posibile cauze ale înlocuirii sale, însă surse convergente din DNA și sistemul judiciar au o variantă cât se poate de credibilă pentru această mișcare a noului șef DNA.

Anul trecut, Secția a 2-a DNA a dat curs mai multor sesizări privind achiziții publice în zona mai multor zone de poliție. Inițial Poliția Locală a Sectorului 1, apoi Poliția Primăriei Capitalei, Poliția Călărași și chiar Poliția Națională. Era vorba despre echipamente plătite, dar nelivrate de aceeași firmă.

În toate cazurile, DNA a făcut percheziții marcate prin comunicate de presă. În urma acestor percheziții, inclusiv la firma în cauză, s-ar fi ajuns la achiziții plătite de SRIdar nelivrate, cauză care a fost declinată către serviciul militar DNA.

Mai precis este vorba despre două plăți în valoare de 2,5 milioane de lei făcute la finalul anului trecut pentru echipamente care nu au fost livrate nici măcar până în momentul percheziției făcută de procurorul Lascu personal la SRI, la mijlocul lui martie.

Au fost ridicate atunci documente, computere și, potrivit surselor apropiate anchetei, era de așteptat în perioada următoare o percheziție informatică. Citește textul integral AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri