Caută
Close this search box.

La cererea CE, Guvernul va impune companiilor farmaceutice românești aceeași taxă clawback plătită de producătorii din străinătate

Guvernul a introdus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de lege de modificare a OUG 77/2011 privind taxa clawback (taxa trimestrială plătită de producătorii de medicamente), astfel încât producătorii români să plătească aceeași taxă clawback plătită de producătorii de medicamente străini, potrivit stiripesurse.ro.

Revizuirea în sus a taxei clawback ca urmare a solicitarilor Comisiei Europene reprezintă „o reală tragedie pentru pacienții români”, deoarece „va genera discontinuități mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienților cu medicamente din producția internă, punând sub semnul întrebării continuarea activității majorității producătorilor de medicamente din țară”, afirma, în urmă cu două luni, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

„Prin proiectul de lege se propune modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, aprobată prin Legea nr. 184/2015, cu modificările și completările ulterioare, în sensul eliminării categoriei III de medicamente (medicamentele produse pe o linie de fabricaţie din România) pentru care se datorează o contribuție de 15%.

Astfel, începând cu trimestrul III al anului 2023 se propune reglementarea unei contribuţii trimestriale, diferenţiată pentru medicamente de tip I și II, prin aplicarea unor procente fixe de 25% (medicamente de tip I), respectiv 15% (medicamente de tip II).”

Adoptarea de către Guvern a proiectului nu înseamnă intrarea în vigoare a legii, ci trimiterea acestuia către Parlament pentru dezbatere și vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri