Caută
Close this search box.

Legendarul stadion San Siro din Milano urmează să fie demolat după un secol de existență

Este unul dintre cele mai emblematice stadioane din fotbalul european și trăiește cu o sabie a lui Damocles deasupra capului, relatează Franceinfo. San Siro găzduiește miercuri, 10 mai, semifinala Ligii Campionilor dintre AC Milan și Inter și este destinat să dispară. Este cel mai mare stadion sportiv din Italia, cu 80.000 de locuri.

Dar, de când s-a anunțat viitoarea sa demolare în iunie 2019, în timpul prezentării candidaturii orașului lombard pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2026, termenul a fost amânat.

„Vom construi un nou San Siro aproape de cel vechi, în aceeași zonă de construcție. Vechiul stadion va fi demolat, iar în locul său vor fi noi clădiri”, a anunțat atunci președintele AC Milan, Paolo Scaroni, concomitent cu apariția unui nou stadion, „operațional” din 2025, potrivit G4media.ro.

Inaugurat în 1926, stadionul este pur și simplu „vechi și învechit”, potrivit acestuia, care a exclus orice proiect de renovare din cauza lipsei de timp între meciurile celor două echipe care îl împart.

Dar, în timp ce termenul limită se apropie, noul stadion este încă în faza de planificare. Viitorul său amplasament este încă în dezbatere. Planul inițial era de a-l construi chiar vizavi de predecesorul său, dar posibilitatea de a-l muta în afara orașului Milano este încă în discuție. Primarul comunei Sesto San Giovanni, care se învecinează cu capitala Lombardiei, a făcut apeluri repetate în mass-media. „Pentru orice eventualitate, vom fi gata aici imediat”, a reiterat Roberto Di Stefano în coloanele cotidianului La Gazzetta dello sport în iunie 2022.

Reticența opiniei publice a încetinit, fără îndoială, progresul proiectului. Un colectiv s-a format pentru a milita pentru conservarea stadionului, Comitetul Si Meazza. Numele este preluat de la numele legendei fotbalului italian Giuseppe Meazza, care a jucat pentru Inter și AC Milan și al cărui nume îl poartă oficial stadionul San Siro din 1980. Printre membrii săi se numără și fostul jucător al AC Milan, Roberto Donadoni. „[San Siro] este un simbol al orașului Milano. Este recunoscut ca atare și recognoscibil de milioane de oameni. Trebuie să fie conservat”, a insistat el în L’Equipe în urmă cu un an.

Aceste cuvinte au fost un răspuns la un raport al unei comisii regionale comandate de Ministerul italian al Culturii, care în mai 2020 a constatat că „clădirea cunoscută sub numele de stadionul ‘Giuseppe Meazza’ (San Siro) nu prezintă niciun interes cultural, ceea ce o exclude de la protecție”. Pentru mulți, acest stadion este unul dintre punctele de atracție culturală ale capitalei lombarde, alături de La Scala și Duomo. Este cel mai mare stadion sportiv din Italia, cu 80.000 de locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri