Caută
Close this search box.

Metaloantibioticele: Medicamentele pe bază de aur, o soluție în contracararea bacteriilor rezistente

analize adn

Metaloantibioticele, iată provocarea medicinei moderne. Infecțiile rezistente la medicamente ucid aproximativ 700.000 oameni pe an la nivel global, o cifră estimată să crească la 10 milioane până în 2050 dacă nu se iau măsuri; în context, dezvoltarea de noi medicamente a stagnat, făcând rezistența la antibiotice una dintre cele mai mari amenințări pentru omenire.

Vestea bună este că metaloantibioticele de aur – ce au compuși cu un ion de aur la bază – oferă o nouă abordare promițătoare datorită proprietăților lor antibacteriene.

Cercetătorii au descoperit că medicamentele pe bază de aur ar putea deține cheia pentru tratarea superbacteriilor; oamenii de știință din Spania au identificat 19 compuși eficienți împotriva a cel puțin unei bacterii rezistente la antibiotice – iar unele dintre produsele farmaceutice de acest gen acționează împotriva mai multor tulpini.

Antibioticele sunt folosite pentru a trata infecțiile bacteriene, dar, de fiecare dată când cineva le ia, șansa de a dezvolta tulpini rezistente cunoscute sub numele de superbacterii crește iar uneori, acest lucru se întâmplă din cauza utilizării excesive a acestora, mai ales atunci când nu este necesar, de exemplu pentru gripă, care este cauzată de un virus – relatează thenationalnews.com.

Specialiștii susțin însă că superbacteriile se pot dezvolta și atunci când pacienții opresc tratamentul cu antibiotice la jumătatea tratamentului, provocând doar moartea celulelor cele mai slabe pe măsură ce bacteriile mai puternice și mai rezistente se înmulțesc și se mută.

„Viitorul este luminos pentru antibioticele pe bază de aur”

Cu cercetările asupra altor tipuri de metaloantibiotice de aur care oferă și rezultate promițătoare, viitorul este luminos pentru antibioticele pe bază de aur” – a conchis grupul de cercetare, citat de Sănătatea TV.

Pentru a afla mai multe, Dr. Sara M. Soto Gonzalez, de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona, ​​Barcelona, ​​Spania, și colegii săi au studiat activitatea a 19 complexe de aur împotriva unei game de bacterii multirezistente izolate de la pacienți: „Toți compușii de aur au fost eficienți împotriva a cel puțin uneia dintre speciile bacteriene studiate și unii au afișat o activitate puternică împotriva mai multor bacterii rezistente la mai multe medicamente. Este deosebit de interesant să vedem că unele dintre complexele de aur au fost eficiente împotriva MRSA și Acinetobacter baumannii multirezistentă, deoarece există două cauze majore ale infecțiilor dobândite în spital” a precizat aceasta.

Cercetarea, prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de anul acesta (ECCMID) de la Copenhaga, s-a concentrat pe șase bacterii, care duc la afecțiuni precum pneumonie, infecții ale sângelui și ale tractului urinar iar toate tulpinile studiate au fost multirezistente.

Patru dintre ele – S. aureus , P. aeruginosa , A. baumannii și E. coli – se află pe lista Organizației Mondiale a Sănătății ca „patogeni prioritari” rezistenți la antibiotice iar o altă tulpină, S. maltophilia, multirezistentă, se găsește din ce în ce mai mult în plămânii persoanelor cu fibroză chistică.

Alte 16 dintre complexe au fost eficiente împotriva celorlalte bacterii, toate fiind Gram-negative, cu o rezistență încorporată mai mare la antibiotice.

Complexele de aur folosesc o varietate de tehnici pentru a ucide bacteriile, inclusiv prin oprirea funcționării enzimelor, perturbând funcția membranei bacteriene și distrugând ADN-ul bacteriilor. Acest proces ar trebui să prevină dezvoltarea rezistenței antimicrobiene, au spus oamenii de știință.

Dr. Gonzalez a conchis: „Tipul de complexe de aur pe care le-am studiat, cunoscute sub denumirea de complexe de aur (III), sunt relativ simple și ieftin de făcut. Ele pot fi, de asemenea, modificate cu ușurință, oferind astfel o mare posibilitate de dezvoltare a medicamentelor” – relatează sursa amintită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri