Caută
Close this search box.

Raport ONU: Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040

Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, arată cel mai recent raport al ONU (Organizația Națiunilor Unite), scrie The Guardian. Schimbările necesare sunt majore, dar practice și accesibile, iar câștigurile ar fi de trilioane de dolari.

Eliminarea materialelor plastice inutile, cum ar fi ambalajele excesive, creșterea reutilizarii materialelor plastice, stimularea reciclării și înlocuirea plasticului cu alternative mai ecologice. Aceștia sunt pe scurt pașii propuși în raportul Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

Astfel de schimbări ar duce la beneficii uriașe, pentru că s-ar reduce daunele cauzate de plastic asupra sănătății, climei și mediulu, potrivit TVR. Ar însemna, de asemenea, economisirea a trilioane de dolari în următorii 17 ani, susțin experții ONU.

Plasticul contaminează acum întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă microplastice prin alimente și apă, precum și prin respirație, iar particulele au fost găsite în sângele și laptele matern.

În martie 2022, 193 de țări au convenit să pună capăt poluării cu plastic, negocierile privind un acord obligatoriu din punct de vedere juridic până în 2024 fiind acum în curs. A doua rundă de negocieri începe pe 29 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri