Caută
Close this search box.

Suspiciuni de corupție la o licitație de 40 de milioane de lei de la CJ Prahova, pentru măști și dezinfectanți în școli

măşti de protecţie biodegradabile

Suspiciuni de direcționare către un grup de firme a unei licitații de 40 de milioane de lei organizată de Consiliul Județean Prahova. Obiectul procedurii este furnizarea de măști și dezinfectanți pentru unitățile de învățământ din județ, sursa banilor fiind fondurile europene. Un avertizor de integritate a indicat încă de pe data de 27 ianuarie 2023, pentru G4Media.ro, cine va fi câștigătorul licitației, deși, la acel moment, de-abia fuseseră depuse ofertele.

Trei luni mai târziu, Consiliul Județean Prahova a descalificat toate ofertele concurente celei indicate de avertizorul de integritate. Până acum, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a mai anulat această licitație de două ori din cauza existenței în caietul de sarcini a unor clauze considerate discriminatorii. De fiecare dată, Consiliul Județean Prahova a susținut legalitatea caietului de sarcini.

Conform datelor disponibile pe portalul achizițiilor publice, la actuala procedură, demarată în noiembrie 2022 de Consiliul Județean Prahova (cele anterioare au fost anulate de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor în iunie și octombrie 2022) au fost depuse patru oferte: asocierea ADG Medical Supply SRL-NMD Zet Zone SRL-Sinofarm DOO Belgrad, ATS for Health SRL, Deluxe Medicrafts SRL și asocierea Klintensiv SRL-Virus Protect SRL. În cadrul acestei licitații, pentru care au fost puși la bătaie 39,7 milioane de lei, se dorește achiziționarea de măști și dezinfectanți pentru mâini care să ajungă la 90.292 elevi, profesori și personal auxiliar din 190 de unități de învățământ care funcționează în județul Prahova.

Imediat după depunerea ofertelor, pe 27 ianuarie 2023, un avertizor de integritate a trimis reporterului G4Media.ro un e-mail în care a indicat faptul că procedura va fi adjudecată de asocierea ADG Medical Supply SRL București-NMD Zet Zone SRL București-Sinofarm Belgrad.

Aproape trei luni mai târziu, o decizie-cheie a Comisiei de licitație din cadrul Consiliului Județean Prahova indică faptul că avertizorul a avut dreptate: oferta asocierii ADG Medical Supply SRL-NMD Zet Zone SRL-Sinofarm Belgrad a fost declarată câștigătoare, iar celelalte trei nu au mai fost luate în considerare pentru estimarea prețului, fiind descalificate pe motive de procedură.

Atât avertizorul de integritate, cât și reprezentantul uneia dintre asocierile descalificate contestă legalitatea deciziei Comisiei de licitație. Primul afirmă că în caietul de sarcini a fost introdusă obligativitatea ca măștile să aibă 4 straturi, lucru extrem de rar întâlnit pe piață. Citește textul mai departe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri