Caută
Close this search box.

Universitatea din București nu intră în grevă generală

Universitatea din București nu intră în greva generală anunțată de Federația sindicală Alma Mater cu începere de luni, 22 mai, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Marian Preda. Cursurile vor continua așa cum se desfășoară în mod normal activitatea în Universitate.

„Nu avem niciun fel de motiv și nu a fost nicio inițiativa internă de începere a grevei în Universitatea din București, nici din rândul cadrelor didactice, nici din rândul celor 300-400 de membri de sindicat, în mare parte personal nedidactic și didactic auxiliar și reprezentând aproximativ 15% din angajații Universității”, a anunțat Marian Preda.

Rectorul instituției de învățământ superior a precizat că în rândul profesorilor din Universitate „doar câteva procente” sunt membri de sindicate, împărțiți în 3 sindicate foarte mici.

„Nu a existat nicio inițiativă de începere a grevei, nu există nemulțumiri majore, a fost ședința de Senat și nimeni nu a ridicat această problemă. Am discutat de cele 20 de burse speciale pentru performeri internaționali, viitori studenți care în ultimii ani au luat premii la olimpiadei și concursuri sportive olimpice, am discutat despre chestiuni legate de posturile didactice, de concursurile care se află în derulare și care era cât pe ce să fie stopate prin Hotărâre de Guvern, dar acum s-au aprobat acel memorandum, am discutat de probleme curente, iar greva nu a intrat nici măcar la diverse. Este o tema inexistentă în Universitatea din București, în acest moment”, a precizat Marian Preda, pentru Edupedu.ro.

Întrebat cu privire la decizia celor peste 100.000 de profesori din preuniversitar de a intra în grevă pe termen nedeterminat începând de luni, 22 mai 2023, din cauza salarizării, rectorul Universității din București a declarat:

„Eu, în primul rând, nu aș vrea sa mă refer la problemele din preuniversitar. Dacă un număr atât de mare de persoane își asumă diverse proteste, probabil că au justificări solide, nu cred că cineva poate să mobilizeze numere mari de persoane doar așa, de dragul protestelor.

Sunt sigur că sunt probleme reale acolo, nu le cunosc suficient de bine. Ce spun eu este că în Universitatea din București nu se pune în acest moment problema unei greve și că problemele pe care le avem sunt cele curente care țin de realitatea cu sistemul, de o anumită subfinanțare a unora dintre programele de studii, în special pe zona socio-umană și alte lucruri pe care le-am comunicat și care sunt în dezbatere. Nu avem o problemă specială în acest moment și oricum ar fi trebuit sa trecem prin etapele preliminare unei greve, adică negocieri.

Am văzut că sindicatele din preuniversitar au avut deja discuții la Minister și la Guvern, ca și președintele spune că sunt justificate solicitările lor. Noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni. Sunt 3 realități diferite și nu vrem să ne implicăm în mișcări care țin de alte entități și alte tipuri de probleme”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri