Caută
Close this search box.

Analiză CNN. De ce au atacat etnicii sârbi trupele NATO în Kosovo

Zeci de membri ai forțelor de menținere a păcii ale NATO au fost răniți după ce au fost atacați de etnici sârbi în nordul Kosovo, în timpul protestelor legate de instalarea unor primari de etnie albaneză.

Protestatari etnici sârbi au aruncat cu cocktailuri Molotov în trupele Forței NATO din Kosovo (KFOR) și au folosit bastoane pentru a le lovi scuturile antirevoltă, în timp ce forțele de menținere a păcii apărau biroul municipal din Zvecan.

KFOR a declarat că 30 dintre membrii forțelor sale de menținere a păcii – majoritatea din contingentele Italiei și Ungariei – au fost răniți.

Violențele au izbucnit după ce manifestanți sârbi au încercat să împiedice preluarea mandatului primarilor nou aleși în orașul Zvecan, din nordul țării, în urma unor alegeri contestate în aprilie.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, în urma războiului din 1998-1999, în care albanezii kosovari au încercat să se desprindă de ceea ce era pe atunci Republica Federală Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru de astăzi. NATO a intervenit în acest război, pentru a proteja majoritatea albaneză din Kosovo.

Citește și: Jens Stoltenberg a anunţat că 700 de soldaţi vor fi trimişi în Kosovo

Serbia consideră Kosovo ca fiind un stat separatist și nu îi recunoaște independența. Sârbii din Kosovo se consideră parte a Serbiei și spun că Belgradul este capitala lor, și nu Pristina.

Majoritatea sârbilor din Kosovo – mai puțin de o zecime din populația totală – locuiesc în regiunile nordice și au cerut din ce în ce mai mult o mai mare autonomie față de majoritatea etnică albaneză, potrivit stirileprotv.

Citește totul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri