Caută
Close this search box.

Departamentul de Stat al SUA, semnal de alarmă: „România, sursă principală pentru victimele traficului sexual și ale traficului de forță de muncă în Europa”

Dezastrul pe care l-a lăsat în urmă Lucian Bode la Ministerul de Interne este semnalat în termeni duri de un raport al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane. După un mandat în care Lucian Bode a fost interesat cu precădere de achiziția de sute de mașini de la prietenul președintelui Klaus Iohannis pentru dotarea Poliției Române, structurile MAI au intrat în vizorul autorităților americane în ceea ce privește creșterea alarmantă a infracțiunilor grave necercetate sau nepedepsite corespunzător, potrivit B1tv.ro.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Guvernul a redus eforturile de aplicare a legii iar instanțele au schimbat metoda de calculare a termenului de prescripție, ceea ce a dus la nepedepsirea inculpaților.

Totodată, autoritățile consemnează o posibilă complicitate oficială în infracțiunile de trafic de persoane în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări: ”Autoritățile nu au investigat acuzațiile privind traficul de forță de muncă ca parte a unui aranjament de protejare a angajatorilor români care nu dispuneau de forță de muncă calificată la nivel național”, se arată în raportul publicat vineri.

România a rămas o țară sursă principală pentru victimele traficului sexual și ale traficului de forță de muncă în Europa. Marea majoritate a victimelor identificate sunt femei victime ale traficului sexual exploatate în România și în alte țări europene, inclusiv în Austria, Irlanda, Italia, Spania și Regatul Unit.

Autoritățile nu au verificat indicatorii de trafic și nu au identificat în mod proactiv victimele în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, copiii din instituțiile guvernamentale. Mai mult, guvernul nu a oferit finanțare suficientă ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii și expuse riscului de retrafic. În cele din urmă, modificările legislative au împiedicat urmărirea penală și au condus la impunitate pentru unii oficiali complici la infracțiuni de trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri