Caută
Close this search box.

Presupusa balenă spion a rușilor este acum în apele suedeze

O balenă beluga, despre care se crede că este un spion rus, a intrat în apele suedeze, potrivit OneWhale, o organizație înființată pentru a proteja sănătatea și bunăstarea animalului, transmite CNN, citat de TVR.

Balena, supranumită Hvaldimir, a câștigat faima internațională în 2019, după ce a fost văzută purtând un ham special făcut cu monturi pentru cameră, pe care scria „Echipament St. Petersburg”. Așa au ajuns experții să creadă că animalul ar fi fost antrenat de armata rusă.

„După patru ani de înot în sudul coastei Norvegiei, Hvaldimir, cunoscut în întreaga lume sub numele de balena „spion rus”, se află acum în apele suedeze”, a anunțat OneWhale, într-un comunicat de presă. Hvaldimir a fost observat recent în capitala Norvegiei, Oslo, ceea ce a stârnit îngrijorări pentru siguranța balenei, având în vedere traficul intens de bărci din zonă.

„Dar faimoasa beluga a ocolit apele periculoase ale Oslo pentru Suedia. Suntem impresionați de grija pe care a arătat-o Suedia pentru Hvaldimir. Ne-au contactat imediat la sosirea lui și chiar au închis un pod pentru a-l proteja”, scrie OneWhale.

Președintele OneWhale, Rich German, a declarat: „Situația lui Hvaldimir rămâne extrem de vulnerabilă, deoarece Suedia este o țară foarte populată. Dar suntem foarte recunoscători autorităților suedeze că au luat rapid măsuri pentru a avea grijă de balenă”.

La începutul acestei luni, Direcția Norvegiană pentru Pescuit a declarat că Hvaldimir „călătorește de-a lungul coastei norvegiene” din 2019, cu câteva opriri pe parcurs. Balena „are tendința de a rămâne la fermele unde a putut să prindă pește”, a adăugat direcția.

Hvaldimir este cunoscut că urmărește bărcile și se joacă cu cei de la bord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri