Caută
Close this search box.

Putin, avertisment: Rusia ar putea ataca avioanele F-16 inclusiv în baze din țările vecine Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri statele NATO să nu furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16.

Rusia va trebui să examineze modalităţile de eliminare a acestor avioane, inclusiv în situaţia în care ele ar porni în misiuni de luptă în Ucraina de la baze aeriene situate în state din vecinătatea acestei ţări, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

„Dacă (avioanele F-16) vor fi desfăşurate la baze aeriene din afara frontierelor Ucrainei, dar sunt folosite în acţiuni armate în interior, va trebuie să ne gândim unde şi cum să eliminăm echipamentele folosite împotriva noastră”, a spus Putin în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg.

Preşedintele rus a avertizat astfel că există un risc sporit de implicare a NATO în conflictul din Ucraina.

Dar el a susţinut că, de îndată ce vor ajunge în Ucraina, avioanele americane F-16 „vor arde” la fel ca tancurile germane Leopard, făcând referire la tancurile de acest tip distruse în contraofensiva lansată săptămâna trecută de armata ucraineană. „Tancurile ard. Mai ales Leopard (…) La fel se va întâmpla cu F-16”, crede Putin, potrivit Agerpres.

În acest timp, „noi nu am închis niciodată uşa”, a adăugat el, referindu-se la negocierile de pace, în prezent inexistente.

Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să folosească armele nucleare în conflictul din Ucraina, el a răspuns că utilizarea acestora este „teoretic” posibilă în cazul unei ameninţări la adresa integrităţii teritoriale sau existenţei Rusiei, ceea ce nu este cazul la ora actuală.

„Armele nucleare au fost concepute pentru a asigura securitatea noastră în sensul extins al termenului şi existenţa statului rus, dar nu avem o asemenea nevoie (de a le folosi)”, a indicat Vladimir Putin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri