Caută
Close this search box.

Statele membre ONU adoptă primul tratat de protejare a apelor internaţionale prin consens. Ce a făcut Rusia

Nivelul oceanelor

Statele membre ONU au adoptat luni primul tratat internaţional de protejare a apelor internaţionale, un acord considerat capital în contracararea ameninţărilor la adresa oceanului şi sănătăţii acestuia, vitală omenirii, relatează AFP, citată de News.ro. „Acordul a fost adoptat”, a anunţat în aplauze preşedinta Conferinţei, Rena Lee, după adoptarea documentului – prin consens.

„Oceanul este forţa vitală a planetei noastre. Azi aţi insuflat o nouă viaţă şi o nouă speranţă ca oceanul să aibă o şansă să se lupte”, a spis secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a salutat un „succes istoric”.

În pofoda adoptării, Rusia s-a „distanţat” de consens şi cataloghează anumite elemente ale textului drept „total inacceptabile”..

În contextul în care ecosistemele marine sunt ameninţate de modificări climatice, poluări şi pescuit excesiv, ştiinţa a dovedit importanţa protejării întregului ocean, plin de o biodiversitate adesea microscopică şi care furnizează jumătate din oxigenul respirat de către omenire şi limitează încălzirea globală prin absorbirea unei părţi importante a dioxidului de carbon (CO2) emis de activităţile umane.

Apele internaţionale – sau marea liberă – încep acolo unde se opresc zonele economice exclusive (ZEE) ale statelor, la maximum 200 de mile nautice (370 de kilometri) de coastă şi nu se află sub jurisdicţia niciunui stat. În pofida faptului că reprezintă aproape jumătate din suprafaţa planetei şi peste 60% dintre oceane, ele au fost mult timp ignorate în lupta de mediu, în favoarea zonelor de coastă şi a câtorva specii emblematice. Instrumentul principal al acestui tratat este crearea unor zone maritime protejate în apele internaţionale.

În prezent, doar aproximativ 1% din apele internaţionale fac obiextul unor măsuri de conservare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri