Caută
Close this search box.

Tensiuni între Arabia Saudită și Rusia din cauza Ucrainei și a petrolului

Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman, la două săptămâni după ce l-a invitat pe președintele ucrainean la summitul arab de la Jeddah, a impus restricții asupra producției de petrol rusesc, scrie Le Monde, ciat de Rador.

Mohammed Bin Salman, prințul moștenitor și prim-ministrul Arabiei Saudite, este conducătorul de facto al țării, din cauza stării de sănătate în declin a tatălui său, regele Salman.

Popularitatea sa, imposibil de evaluat în Arabia Saudită în lipsa unor sondaje independente, este la cel mai înalt nivel în restul lumii arabe, unde presa nu ezită să-l compare cu un „nou Nasser”.

O astfel de favoare se explică, potrivit unui editorialist american, prin gestul de curaj al lui Mohammed Ben Salman în fața președintelui american Joe Biden, în iulie 2022. Liderul SUA se afla în vizită la Jeddah pentru a obține o creștere semnificativă a producției de petrol din Arabia Saudită, esențială pentru a scădea prețul benzinei în Statele Unite.

Această solicitare, formulată în preajma alegerilor intermediare americane, a fost respinsă categoric de Mohammed Bin Salman, iar acest gest a contribuit semnificativ la „aura” sa în regiune.

Arabia Saudită nu este doar cea mai puternică economie din lumea arabă, ci și una cu o populație importantă. Conform unui recensământ recent, este vorba de 32,2 milioane de locuitori, din care 18,8 milioane de saudiți (două treimi sub 30 de ani).

Mohammed Ben Salman și-a asumat un asemenea dinamism demografic în „Viziunea 2030”, un vast program de modernizare în marș forțat, în care se remarcă câteva proiecte pe cât de futuriste, pe atât de contestate. Dar, pentru a realiza o asemenea ambiție, liderul saudit are o nevoie imperioasă de a menține prețul barilului de țiței la cel puțin 80 de dolari. De aici și refuzul la cererea lui Biden din iulie 2022.

Liderul saudit a încredințat acest dosar strategic fratelui său vitreg, Abdelaziz Ben Salman, ministrul petrolului. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), fondată încă din 1960, a fost extinsă în 2016 în OPEC+ pentru a include zece noi membri, inclusiv Rusia. Aceasta reprezintă un parteneriat privilegiat între Riad și Moscova, care a permis de atunci săf ie reglementate prețurile mondiale ale petrolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri