Caută
Close this search box.

Ultimatumul pe care Armata l-a dat companiei care a câştigat licitaţia pentru corvete a expirat. Programul este de trei ani blocat

Ultimatumul pe care Armata l-a dat companiei care a câştigat licitaţia pentru corvete a expirat, însă programul este în continuare blocat.

Surse din Ministerul Apărării susţin că Naval Group a trimis părţii române un document, însă deocamdată nu ştim dacă este vorba despre o nouă cerere de amânare sau compania franceză e hotărâtă să semneze, după aproape 3 ani, contractul. După audierea de la Parlament, Angel Tîlvar a anunţat că a cerut părţii franceze să vină să semneze contractul până la sfârşitul acestei săptămâni.

Deocamdată, MApN nu a comunicat dacă partea franceză a anunţat că vrea să semneze contractul de 1,2 miliarde de euro pentru 4 corvete sau a cerut în continuare amânări, aşa cum a făcut-o în ultimii 3 ani.

Legea le permite autorităţilor, ca în anumite condiţii, în momentul în care compania franceză refuză să semneze, să dea contractul firmei care s-a clasat pe locul doi, Damen.

Companie olandeză are 2 şantiere în România, la Galaţi şi la Mangalia.

Armata a anunţat câştigătorul acestei licitaţii în urmă cu aproape 4 ani.

Compania de pe locul 2, Damen, a atacat în instanţă şi timp de un an, contractul nu s-a putut semna.

În 2020 s-au terminat procesele, însă francezii au refuzat să mai semneze. Naval a cerut mai mulţi bani, invocând creşterea preţurilor materialelor. Mai mult, susţin surse guvernamentale, francezii au făcut presiuni pentru construirea celor 4 nave în Franţa şi nu în şantierul Constanţa, aşa cum s-au angajat când au participat la licitaţie.

În ultimii 3 ani s-a tot negociat, iar reprezentanţii statului au tot dat ultimatumuri, după ulimatumuri, fără niciun succes.

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: Statul român a dovedit că nu poate duce la capăt programe vitale nici măcar atunci când are bani pentru ele. Asta în condiţiile în care Forţele Navale sunt cu dotarea la pământ.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri