Caută
Close this search box.

VIDEO Ciolacu, la învestirea Guvernului de către Parlament, val de promisiuni: Pensiile speciale tăiate și salarii minime de 500 de euro net

Update Prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de joi, la prezentarea programului de guvernare, că va livra ca premier ceea ce a promis pentru dascăli şi îşi asumă responsabilitatea guvernării. „Fuga nu e în ADN-ul PSD! După 30 de ani, acest Guvern este pregătit să facă dreptate dascălilor! Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”, a adăugat liderul PSD.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, joi, în şedinţă comună, pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu. Şi-au înregistrat prezenţa 418 parlamentari. Liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban a împărţit parlamentarilor PNL câte trei trandafiri şi adeziuni la PSD, fiind ironizat de Ciucă şi Ciolacu , potrivit News.ro.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră să îmi asum un program de guvernare şi o echipă de miniştri cu care să depăşim toate aceste greutăţi!”, a mai spus Ciolacu.

„Vin dintr-un partid care şi-a asumat cele mai grele provocări ale istoriei noastre de după 1989. Tranziţia grea, dar şi aderarea la Uniunea Europeană şi NATO. Datoria mă obligă să fac un pas în faţă şi să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme. Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi ! Nu sunt perfect! Sunt om! Dar nu mi-e frică de greutăţi! Iar, ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui român să nu-i mai fie frică. Frică de ziua de mâine! Frică de preţuri! Frică pentru sănătatea şi educaţia celor dragi! Mie nu îmi e teamă să duc România acolo unde îi este locul! Ştiu că am de partea mea istoria de luptă a poporului nostru. Valorile noastre puternice legate de familie şi tradiţii. Şi, mai ales, – am multă credinţă! Credinţa mea este în Dumnezeu şi în România! Trebuie doar ca şi noi, românii, să credem în viitorul ţării!”, a completat el.

Marcel Ciolacu a mai spus că trebuie făcută dreptate pentru totdeauna cu pensiile speciale, “să înțelegem că nu pot fi români normali și români speciali”

„Vă anunț cu toate consecințele – susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, pentru a tăia atunci toate pensiile speciale ca să luăm banii din PNRR. Simt că acestă guvernare trebuie să fie mai ales despre asumare”.

Marcel Ciolacu a mai spus că la sfârșitul mandatului, orice salariat trebuie să câștige cel puțin 500 de euro net.

Ludovic Orban și parlamentari ai Forței Dreptei le-au adus deputatilor și senatorilor PNL trandafiri roșii, simbolul PSD.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu. Sedinţa începe la ora 12,00.

Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă. AUR şi USR au anunţat că vor vota împotrivă.

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Lista membrilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu este:

prim-ministru – Marcel Ciolacu;

* viceprim-ministru – Marian Neacşu (propus de PSD);

* viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu (propus de PNL);

* ministrul Finanţelor – Marcel Boloş (propus de PNL);

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (propus de PSD);

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea (propusă de PSD);

* ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu (propusă de PNL);

* ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr (propus de PSD);

* ministrul Educaţiei – Ligia Deca (propusă de PNL);

* ministrul Culturii – Raluca Turcan (propusă de PNL).

* ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu (propusă de PNL);

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea (propus de PSD);

 ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu (propus de PSD);

* ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea (propus de PNL);

* ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (propus de PSD);

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu (propus de PSD);

* ministrul Energiei – Sebastian Burduja (propus de PNL);

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (propus de PSD);

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia (propus de PSD);

* ministrul Mediului – Mircea Fechet (propus de PNL).

Citește  tot textul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri