Caută
Close this search box.

CJUE a dat verdictul: Încetarea proceselor penale ca urmare a prescripţiei contravine dreptului european

Miile de decizii de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european. Este hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Instanța a analizat aplicarea deciziei Curții Constituționale pe tema prescripţiei ca lege mai favorabilă în procesele de corupție.

CJUE critică în termeni duri autoritățile de la București, asta după ce, spun judecătorii de la Luxembourg, s-ar fi încălcat drepturile privind Uniunea Europeană, întrucât foarte multe din dosarele deja prescrise au legătură cu fraude cu bani europeni, potrvit TVR.

Totodată, judecătorii susțin că România ar fi făcut mai multe greșeli în aplicarea deciziei CCR, ceea ce a dus la închiderea a mii de dosare, iar sute de dosare își așteaptă, practic, aceeași soartă,

Autoritățile europene spun că România ar fi trebuit să facă o reglementare în ceea ce privește întreruperea cursului prescripției, asta în condițiile în care țara noatră nu a avut nici un fel de soluție pentru prescripție, în perioada 2014-2018.

După mai multe amânări, astăzi, CJUE a dat verdictul. România a închis ilegal peste 5000 de dosare începând de la înalți funcționari, ministri și chiar infracțiuni cu violență. De asemenea, spun reprezentanții Curții Europene de Justiție, România are obligația de a respecta dreptul european și nu are dreptul de a crea, practic, un sistem de protecție internă.

Cel puțin în prezent nu se poate face nimic cu dosarele închise. Rămâne de văzut ce decizie vor lua judecătorii români în dosarele care așteaptă o soluție în ceea ce privește prescrierea faptelor.

Autoritățile de la București ar trebui, conform deciziei CJUE. să pună de îndată în acord dreptul românescu cu cel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri