Caută
Close this search box.

Cutremurele majore ar putea fi anunțate și cu două ore înainte de producerea lor. Descoperirea care ar putea salva vieți

Până acum, sistemele de avertizare în caz de cutremur ofereau, în cel mai bun caz, doar un minut sau două de preaviz, și numai dacă cutremurul nu începea imediat să miște pământul sub picioarele oamenilor.

Cercetătorii au căutat de mult timp un semn de avertizare mai eficient, dar eforturile lor au fost în zadar. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista Science, citat de Pro TV, arată că acum există speranță pentru dezvoltarea unui sistem de avertizare mai eficient pentru cutremurele mari.

Au fost identificate schimbări aproape imperceptibile în zona de falie cu până la două ore înainte de cutremurele mari. Cu toate că sistemele de monitorizare existente nu pot detecta încă acest semnal în timp real, această descoperire deschide posibilitatea ca în viitor locuitorii să primească avertismente cu suficient timp înainte de un cutremur catastrofal, permițându-le să se retragă în adăposturi sigure.

Cercetătorii au analizat datele de la 90 de cutremure cu magnitudinea mai mare de 7, care au avut loc în ultimele două decenii. Ei au utilizat înregistrările de la stațiile GPS din apropierea cutremurelor, care pot măsura mișcările pământului cu o precizie de câțiva milimetri, la fiecare cinci minute. Această analiză a scos la iveală că, cu două ore înainte de cutremur, au fost semne de mișcare în creștere în zona de falie, sugerând că aceasta ar putea începe să alunece înainte de ruptura principală.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că datele lor sunt departe de a fi perfecte, iar tehnica utilizată necesită cunoașterea în avans a direcției în care se va deplasa ruptura.

Însă există speranță că aceste descoperiri pot contribui la îmbunătățirea sistemelor de avertizare în caz de cutremur și că, în viitor, omenirea va putea fi mai bine pregătită pentru a face față seismelor devastatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri