Caută
Close this search box.

Rusia își reduce prezența la centrala nucleară din Zaporojie. Moscova dezminte: Nimeni nu pleacă nicăieri

Rusia își reduce prezența la centrala nucleară din Zaporojie, a afirmat Direcția de Informații Militare a Ucrainei, spunând personalului să se mute în Crimeea. Şi numărul patrulelor militare a fost redus, scrie The Guardian.

Șeful Direcția de informații militare a Ucrainei, Kirilo Budanov, a afirmat că Moscova a aprobat un plan de a arunca în aer centrala și a minat patru dintre cele șase unități energetice, precum și un bazin de răcire. Săptămâna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia plănuiește un „atac terorist”.

Potrivit GUR, mai mulți reprezentanți ai agenției ruse de stat pentru energie nucleară, Rosatom, au plecat deja. Angajaților ucraineni care au rămas la uzină și au semnat contracte cu Rosatom li s-a spus să se evacueze până luni, de preferință în Crimeea, a precizat acesta.

Agenția de informații a numit trei persoane de rang înalt – inspectorul-șef al centralei, șeful departamentului juridic și adjunctul responsabil cu aprovizionarea – care au plecat deja. Aceasta a precizat că numărul soldaților ruși de la stație și din orașul Energodar, aflat în apropiere, a fost redus, potrivit TVR.

Rusia a răspuns că nu au fost date niciun fel de ordine angajaţilor să părăsească această instalaţie.

„Centrala nucleară Zaporojie funcţionează normal. Nu am dat astfel de instrucţiuni angajaţilor. Nimeni nu pleacă nicăieri”, a precizat compania rusă de stat responsabilă cu sectorul nuclear civil, Rosatom.

Într-un interviu acordat vineri presei spaniole, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că pune la cale acolo un „act terorist” care să provoace o scurgere de radiaţii ce ar impune apoi oprirea luptelor. Conform raţionamentului preşedintelui ucrainean, o asemenea strategie a ruşilor ar urmări să le ofere acestora un răgaz de timp pentru a se reînarma şi a-şi atinge obiectivele în războiul pornit contra Ucrainei.

„Centrala este minată. Acesta este un fapt (…) Am aflat de la serviciile noastre de informaţii despre planurile (Rusiei) de a provoca o scurgere” radioactivă, afirmă Zelenski.

În trei regiuni ucrainene din proximitatea centralei s-au desfăşurat simulări în cadrul unui exerciţiu de răspuns pentru situaţia unor emisii radioactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri