Caută
Close this search box.

Preţurile cerealelor au crescut după retragerea Rusiei din acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei

Retragerea Rusiei dintr-un acord extrem de important pe timp de război, care a permis exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a dus la creşterea preţurilor cerealelor şi a reaprins temerile cu privire la securitatea alimentară globală, analiştii descriind dispariţia iniţiativei ca fiind atât un regres inevitabil, cât şi o lovitură pentru pieţe, transmite CNBC.

Cu câteva ore înainte de expirarea acordului, Rusia a declarat luni că nu va reînnoi Iniţiativa privind cerealele, potrivit News.ro.

Acordul, care a fost intermediat de Turcia şi Naţiunile Unite în iulie anul trecut, după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, a fost o victorie diplomatică rară menită să prevină o criză alimentară globală.

”Astăzi este ultima zi a acordului pentru cereale. Când părţile în beneficiul Rusiei vor fi îndeplinite, Rusia va reveni la acord”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Iniţiativa pentru cereale din Marea Neagră a fost prelungită în mod repetat, în etape scurte, pe fondul nemulţumirii tot mai mari din partea Rusiei faţă de restricţiile care limitează expedierea completă a propriilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte.

Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat aceste plângeri în timpul unei convorbiri de weekend cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, spunând, conform unui raport de la Kremlin, că obiectivul cheie de a furniza cereale ţărilor care au nevoie, inclusiv celor de pe continentul african, nu a fost atins.

Preţurile grâului, porumbului şi soiei au crescut în urma informaţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri