Caută
Close this search box.

Rezoluție istorică a Parlamentului European, care propune acţionarea în judecată a Austriei pentru respingerea aderării României și Bulgariei la Schengen

Eurodeputații au cerut Comisiei Europene să calculeze pierderile financiare suferite de România și Bulgaria prin blocarea aderării la spațiul Schengen și să găsească mecanisme de compensare.

O decizie în acest sens ar putea veni din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Rezoluția a fost adoptată de europarlamentari cu o majoritate covârșitoare, 526 de voturi pentru, 57 de voturi împotrivă și 42 de abțineri, potrivit TVR.

Rareș Bogdan: „Este cea mai dură rezoluţie care a fost adoptată vreodată pe chestiunea Schengen şi cea mai dură adoptată împotriva Austriei. Austria trebuie să plătească despăgubiri, putem cere despăgubiri. Austria poate să-şi piardă dreptul de vot în Consiliu pentru încălcarea Tratatului UE. De aici încolo, chestiunile sunt legate de ceea ce vor face autorităţile statului român.”

Victor Negrescu: „Pentru a proceda la un sistem de compensare, care poate veni din bani europeni sau dinspre statele care nu respectă prevederile tratatelor, trebuie să existe şi o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în această privinţă, adică Comisia Europeană sau Parlamentul European pot să se constituie parte civilă în aceste tipuri de proceduri.”

Parlamentul European a mai adoptat patru rezoluții, prin care cere aderarea României și Bulgariei la Schengen, însă nicuna care să conteste veto-ul Austriei și care să prevadă explicit dreptul la despăgubiri.

Eurodeputații arată că românii și bulgarii sunt discriminați în comparație cu cetățenii statelor membre ale spațiului comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri