Caută
Close this search box.

Summitul NATO de la Vilnius: Noi planuri de apărare împotriva unui eventual atac rusesc

La doar 150 de kilometri de Rusia, în Vilnius – capitala Lituaniei, liderii alianței nord-atlantice se reunesc marți și miercuri într-un summit cu mize uriașe, în care sprijinul acordat Ucrainei, aderarea acesteia la NATO, sporirea prezenței militare în estul Europei, aprobarea unei noi generații de planuri de apărare în NATO și tergiversarea aderării Suediei la alianța nord-atlantică vor fi subiectele fierbinți pe masa discuțiilor, relatează Hotnews.ro.

Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că la summitul Alianţei de la Vilnius va fi aprobată „o nouă generaţie de planuri de apărare în NATO”, denumite generic „planuri regionale de apărare”, prin care „ţările NATO vor pune la dispoziţia comandanţilor Alianţei undeva spre 300.000 de militari gata să intervină, echipaţi, pregătiţi.”

Aliaţii NATO au ajuns luni la un acord asupra unor planuri de apărare care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, depăşind blocajul din partea Turciei, cu o zi înainte ca liderii să se reunească la summitul de la Vilnius, au declarat cinci diplomaţi pentru agenția Reuters.

Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, în timp ce a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a simţit că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o ameninţare existenţială.

Dar, aminteşte Reuters, odată cu cel mai sângeros război din Europa de după 1945, care face ravagii chiar dincolo de graniţele sale, în Ucraina, NATO avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult timp înainte de un conflict care ar putea izbucni cu un adversar de aceeaşi talie, precum Moscova.

Turcia blocase aprobarea planurilor din cauza formulării folosite pentru locaţii geografice precum Cipru.

Prin conturarea planurilor sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, statelor îndrumări cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.

Oficialii NATO estimează că va fi nevoie de câţiva ani pentru ca planurile să fie implementate pe deplin, deşi subliniază că alianţa poate intra imediat în luptă dacă este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri