Caută
Close this search box.

Un satelit de dimensiunea unei mașini a rămas fără combustibil și va cădea pe Pământ

Un satelit de mărimea unei mașini de mici dimensiuni va cădea pe Pământ în câteva săptămâni, potrivit Agenției Spațiale Europene, citată de Sky News.

ESA spune că satelitul Aeolus, de 1,3 tone, a rămas fără combustibil și „cade” cu aproximativ un kilometru pe zi. Deși o mare parte din satelit va arde în atmosferă, unele resturi ar putea ajunge la suprafața planetei – cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august, potrivit Digi24.

În prima manevră de acest gen, Agenția Spațială – din care face parte și Marea Britanie – va consuma tot combustibilul rămas în încercarea de a dirija satelitul în siguranță, către o parte îndepărtată a planetei. Aeolus orbitează de cinci ani în jurul planetei la o altitudine de 320 km, măsurând vântul din atmosferă pentru a îmbunătăți prognozele meteorologice.

Dar combustibilul său este aproape consumat, iar gravitația și rămășițele atmosferei terestre, precum și activitatea solară, trag nava spațială în jos. Odată ce satelitul va ajunge la o altitudine de 280 km, experții îl vor supune unei serii de manevre pe parcursul a mai multor zile pentru a-l coborî pe o orbită de 150 km.

O ultimă modificare a traiectoriei îl va plasa apoi pe cursul de scufundare în ocean, departe de uscat. ESA precizează într-o postare pe blogul său că este imposibil să ofere un moment exact pentru prăbușirea satelitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri