Caută
Close this search box.

AIEA anunţă că nu a găsit explozibili pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică „nu a observat nicio mină sau explozibil” pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Zaporojie, a transmis astăzi directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, citat de France Presse.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a primit „în sfârşit” acces în zonele centralei nucleare din Zaporojie (în sudul Ucrainei), aflată sub control rusesc, pe care îl solicitase pentru prima dată în urmă cu o lună, şi nu a găsit explozibili, a anunţat vineri agenţia într-un comunicat, potrivit Reuters.

„Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu au observat mine sau explozibili pe acoperişurile clădirilor reactoarelor Unităţii 3 şi Unităţii 4 şi de la hala turbinelor (…) după ce a primit acces ieri după-amiază (joi – n.r.)”, a transmis AIEA.

„Salut vestea că experţilor AIEA li s-a acordat în sfârşit acces suplimentar la acest sit”, a reacţionat şeful agenţiei ONU cu sediul la Viena, Rafael Grossi, potrivit Agerpres.

Ucraina acuzase la începutul lunii iulie Moscova de pregătirea unei „provocări” armate, afirmând că „obiecte asemănătoare unor dispozitive explozive au fost plasate” pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4.

La rândul său, Kremlinul avertizase cu privire la un posibil „act subversiv” ucrainean, cu „consecinţe catastrofale”.

Experţii AIEA au avut joi după-amiază acces „neîngrădit”, în urma unor „cereri repetate” la acoperişurile „celor două reactoare şi au putut vedea clar şi acoperişurile camerelor turbinelor”, a adăugat Grossi.

Cu toate acestea, AIEA cere în continuare acces la acoperişurile celorlalte 4 reactoare ale centralei.

În faţa acuzaţiilor reciproce ale Kievului şi Moscovei, AIEA a cerut un acces mai amplu pentru „a verifica faptele pe teren” într-un mod „independent şi obiectiv”.

Agenţia a insistat asupra importanţei de a avea acces „în timp util” la toate zonele, pentru a controla respectarea deplină a protecţiei uzinei în condiţii de conflict armat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri