Caută
Close this search box.

Daniela Iuliana Tobă: Scurtă radiografie

1. Un şmecher, fiu de primar baron local, şi-a tras staţie GPL sub forma unei parcări ca să ocolească avizele de funcţionare. Altfel, ar fi avut nevoie de autorizaţie de mediu, autorizaţie ISCIR, autorizației INSEMEX privind protecția la explozie, autorizaţie de la pompieri, buletine anuale de verificare a prizelor de pământ, buletine anuale de verificare metrologică şi operatori autorizaţi care să aibă carnete ISCIR cu verificarea anuală valabilă, EIP (echipament individual de protecție) pentru vânzare GPL, semnalizare corespunzătoare şi aşa mai departe. Probabil iniţial afacerea a pornit ca staţie GPL, dar după retragerea autorizaţiei de la pompieri a continuat să funcţioneze fără probleme sub forma unei parcări pentru cisternele cu GPL. Că ştia şi poliţia şi ştiau şi pompierii exact ce se întîmplă acolo, nu am nici un fel de dubiu. Dar în ţara asta muşchiu’ primarului e mereu cel mai puternic.
Ca fapt divers, oare cîte sute de astfel de staţii GPL ilegale funcţionează peste tot în ţară sub umbrela şmecherilor locali, fie ei baroni locali sau securişti?

2. Are loc prima explozie. Încă şase cisterne sau cîte naiba or mai fi fost în parcare erau la doi paşi. Nu o spun eu, deşi unul dintre mastere îl am pe explozivi şi cunosc binişor subiectul, o spun specialiştii cu experienţă: în astfel de situaţii nu se stinge incendiul ca atunci cînd ia foc o casă, de exemplu, ci pur şi simplu se stă la distanţă, combustibilul este lăsat ardă şi tot ce pot face pompierii e să ţină cît de cît focul sub control să nu se extindă, să îl izoleze. Dar de la distanţă, repet.

Doar că în acest caz a fost trimisă o armată de pompieri să stingă acel prim incendiu, nu cîţiva care doar să îl ţină sub control. De ce naiba? Cîtă vreme nu mai exista picior de om de salvat în zonă şi cîtă vreme pericolul unei noi explozii din cauza cisternelor existente acolo era acut, de ce naiba nu s-a procedat aşa cum se procedează peste tot în lume (şi găsiţi nenumărate înregistrări pe net)?

Păi, să vedem cine a condus acţiunea: un individ care a fost, în urmă cu o sută de ani medic – Arafat, şi un profesor de fizică paraşutat din MApN direct în scaune de conducere la pompieri – Precup, şeful ISU Bucureşti-Ilfov. Ambii cu zero barat experienţă la stingerea incendiilor. Ambii numiţi politic şi ţinuţi în braţe de politic.

Mda. Faptul că nu există şi morţi printre salvatori se datorează, am deplina convingere, unora dintre pompierii şefi de echipaj sau simpli executanţi care au ştiut să se orienteze la faţa locului, în ciuda ordinelor. Pe de altă parte, să fim sinceri, numărul ridicat de pompieri răniţi a fost cauzat nu numai de prostia celor doi incompetenţi menţionaţi anterior, ci şi de problemele interne complexe care ţin de încadrările din sursă externă, de lipsa pregătirii profesionale, de o mulţime de alţi factori care macină şi deprofesionalizează pompierimea de ani şi ani de zile, dar asta e altă discuţie.

Una peste alta, aceleaşi două grave probleme dintotdeauna, corupţia şi incompetenţa, au dus la ceea ce am văzut aseară. Şi cred că nu e nimeni atît de optimist încît să creadă că se va schimba ceva vreodată. Aşa cum nu s-a schimbat nimic după Colectiv, după Caracal, după Giuleşti, după Piatra Neamţ, după azilele groazei, după drogatul din Constanţa, după nici măcar una dintre tragediile care explodează din ce în ce mai des în amărîta asta de ţară.

PS – pe lista de vinovaţi l-aş pune şi pe idiotul care i-a trimis pe cei doi jandarmi să stea aiurea lîngă pompierii care acţionau acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri