Caută
Close this search box.

Comisia Europeană refuză modificarea țintei de deficit. Gaura de la bugetul de stat e tot mai mare. Patronatele avertizează că multe firme vor fi închise

deficit excesiv

Deficitul bugetar e tot mai mare. A depăşit 38 de miliarde de lei numai în primele 7 luni ale anului, potrivit celor mai noi date ale Ministerului de Finanţe. Măsurile dure de ajustare bugetară îngrijorează patronatele.

În scrisoarea trimisă Comisiei Europene, reprezentații firmelor mici și mijlocii propun ca reformele fiscale să înceapă „de la mare la mic”, adică de la nivelul administrației, apoi să continue cu marile companii și, în final, cu IMM-urile.

Patronii reclamă faptul că nu cunosc forma finală a modificărilor de taxe și cer ca primele măsuri să se aplice cel mai devreme de la 1 ianuarie 2024, și nu din toamnă, cum dorește Guvernul.

În opinia lor, modificările vehiculate vor obliga antreprenorii să transfere costurile suplimentare către consumatori, prin prețuri mai mari la raft, potrivit TVR.

Florin Jianu, preşedinte, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: „Dacă se va efectua această creștere a TVA, de exemplu la HORECA, plus 10% automat. Din ce în ce mai multe produse vor lipsi de pe rafturi ca urmare a unei cereri scăzute, ca urmare a prețurilor ridicate.”

Patronatele mai avertizează în documentul transmis Comisiei Europene că măsurile fiscale vor duce la închideri de firme și, în cele din urmă, la încasări mai mici.

Ministrul de Finanțe a anunțat pe o rețea de socializare că discuțiile cu reprezentații Comisiei Europene privind pachetul de măsuri de consolidare fiscal-bugetară vor continua, astfel încât Executivul să ia deciziile necesare pentru a atinge ținta de deficit bugetar. „Adică, în balanţă, cât producem, cât consumăm, să nu ajungem şi mai rău decât stăm deja”, a menţionat Marcel Boloş.

Potrivit unor surse oficiale, Comisia Europeană nu vrea modificarea țintei sau ar accepta cel mult o majorare nesemnificativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri