Caută
Close this search box.

Patronate: E inacceptabil ca Guvernul să introducă noi taxe cu aplicabilitate într-o lună

taxe vamale

Concordia, cea mai mare confederație patronală din România, critică propunerile vehiculate în spațiul public de creștere a taxelor pentru a acoperi gaura din buget și aduce o serie de reproșuri Guvernului PSD-PNL, inclusiv faptul că a ignorat avertismentele formulate de Consiliul Fiscal încă de la finele anului trecut privind modul în care a întocmit bugetul de stat pe acest an.

Concordia susține că, potrivit unor estimări, deficitul bugetar e mai mare decât cel prognozat (4,4%) cu mai mult de 2%: „Considerăm că este inoportun ca la jumătatea anului Guvernul să transmită contribuabililor că are probleme mari în a se încadra în veniturile prognozate – după unele estimări deficitul fiind mai mare decât cel prognozat (4,4%), cu mai mult de 2%. Este cu atât mai problematic cu cât Consiliul Fiscal a avertizat încă la finele anului trecut că bugetul pe anul 2023 este construit pe venituri supraestimate și cheltuieli subestimate și, ca urmare, anticipa un deficit cash de 5,7% din PIB. Toate acestea se întâmplă concomitent cu o încetinire economică, instituțiile internaționale prognozând o creștere în jurul a 3%, față de 4,7% anul trecut”.

„Un pachet de măsuri inadecvat, amplu și introdus peste noapte va crea probleme considerabile sectorului privat. În așteptarea măsurilor concrete – și solicităm Guvernului să le facă publice cât mai repede – această scrisoare are rolul de a puncta câteva aspecte de natură principială care nu pot lipsi din această dezbatere”, a transmis Concordia, într-o scrisoare publică citată de Economedia.

Confederația atrage apoi atenția Guvernului că trebuie să respecte Legea responsabilității fiscal-bugetare: „Este inacceptabil ca Guvernul să introducă noi taxe sau să elimine facilități fiscale cu aplicabilitate într-o lună. Codul Fiscal prevede un minimum de 6 luni, iar din punctul nostru de vedere ar trebuie să fie un termen de minimum 12 luni. Termenele de implementare prea scurte vor pune în dificultate multe companii din România, care nu se pot adapta cu ușurință la astfel de viraje bruște ale politicii fiscale”.

Concordia mai susține că marile reforme nu trebuie făcute prin ordonanțe de urgență și fără un dialog consistent cu mediul de afaceri.

„În situații absolut excepționale, când modificările și/sau completările la Codul Fiscal se adoptă prin ordonanțe, respectiv se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, ordonanțele în cauză trebuie să respecte termenele de intrare în vigoare prevăzute de Codul Fiscal pentru o lege de modificare”, se mai arată în document.

Aceasta mai susține e necesar, în primul rând, ca statul să eficientizeze modul în care sunt cheltuiți banii publici pentru a reduce risipa.

Concordia: Guvernul să achite sumele datorate agenților economici

De asemenea, Concordia cere Guvernului să reformeze ANAF, pentru a fi eliminată evaziunea fiscală, și să achite în termenele prevăzute de lege sumele datorate agenților economici: „Întârzierile la plată sunt substanțiale în cuantum și timp restant și pun o presiune semnificativă asupra lichidității și dezvoltării sectorului privat, fie că vorbim de sume datorate încă sectorului energetic, din rambursări de TVA sau de concedii medicale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri