Caută
Close this search box.

Premieră în România! Populația a crescut datorită imigranților

migranţi

Populația a crescut datorită imigranților, care au depășit cu peste 85.000 de persoane numărul românilor care au părăsit țara. Cei mai mulți dintre ei sunt muncitori asiatici, dar și ucraineni care au fugit din calea războiului. Specialiștii în recrutare consideră că sunt necesare politici de integrare, în contextul în care România atrage tot mai mulți muncitori străini, potrivit TVR.

Daniel Mischie, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor din România: „Ei sunt predispuși la a munci mai mult. Avem nevoie din ce în ce mai mult de astfel de lucrători și de o eficientizare a procesului de admisie, de recrutare a lucrătorilor non-europeni în România”.

O dată cu numărul tot mai mare de imigranți și situația demografică s-a îmbunătățit.

Pentru prima dată, anul trecut, fenomenul de imigrare a reprezentat principalul factor care a contribuit la creșterea populației țării. Numărul imigranților l-a depășit pe cel al emigranților cu peste 85.000 de persoane, arată datele Instititului Național de Statistică.

Remus Anghel, sociolog, prof. univ. dr., Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative: “Imigrația către România ține esențialmente de creșterea economică de aici. Și de cererea de forță de muncă în anumite sectoare. Pentru că noi nu vorbim de persoane înalt calificate care vin în Romania cu sutele de mii”.

Specialiștii în recrutare se așteaptă ca fenomenul imigraţiei să ia amploare și consideră că sunt necesare politici de integrare, astfel încât nou-veniții să depășească mai ușor diferențele culturale.

Populația rezidentă a fost de peste 19 milioane la 1 ianuarie, mai mare cu peste 9.000 de persoane față de 1 ianuarie 2022, arată datele INS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri