Caută
Close this search box.

Cozmin Gușă: Cinci știri comentate pe scurt: Ciolacu a început turneul de toamnă / Liberalii vor să pună șef la SRI / Două dezbateri ce n-au produs știri / Nistorescu e ”prietenaș” cu Pandele / Azerbaidjan a intrat sub aripa Rusiei

cozmin guşă

Ciolacu a început turneul de toamnă
După exemplul unor premieri mai harnici, Marcel Ciolacu a ales ziua de vineri ca să ia pulsul țării, adică se duce prin anumite județe, însoțit de un mic alai, și vizitează piețe, spitale, întreprinderi, etc., dar mai ales organizațiile PSD județene. Inițiativa nu e rea, îi poate folosi chiar și-n cazul previzibil în care va fi întâmpinat cu proteste, deocamdată n-a fost cazul pentru că ieri a vizitat două fiefuri pesediste, Hunedoara dominată de Laurențiu Nistor și Doljul controlat de Lia Olguța Vasilescu. A dat și două croșee, unul de încălzire destinat lui Vasile Dîncu, dar țintind de fapt viesparul creat de ”Grupul de la Cluj”, celălalt orientat către mafia jocurilor de noroc, aici atingându-i razant și pe liberali.

Liberalii vor să pună șef la SRI
Disperați de degringolada internă care le acompaniază decăderea spre irelevanță, fiind speriați că vor apărea și la ei cazuri de tip ”Buzatu de Vaslui”, câțiva liberali din conducere forțează o soluție magică de redresare. Mintea lor creață nu putea produce decât planul ocupării șefiei SRI printr-un nou director civil, iar speranța lor ar fi să-i convingă pe Iohannis și Ciolacu pentru o numire și-un vot în Parlament. Propunerea lor, șoptită deocamdată timid către Președinție, ar fi Marius Nica, ei crezând că sinteza CV-ului acestuia ar fi convingătoare pentru Cotroceni și Victoria (fost consilier al premierilor Tudose și Grindeanu, fost ministru în guvernele Ponta și Tudose, fost ofițer MApN școlit la Academia SRI). Primele semnale arată însă că liberalii bat la porți închise, atât Iohannis cât și Ciolacu fiind mulțumiți cu situația interimatului discret de la SRI asigurat de către generalul Răzvan Ionescu, neinteresați să mai creeze în an electoral încă un centru de putere cu potențial de joc politic.

Două dezbateri ce n-au produs știri
Ieri a avut loc mult trâmbițata dezbatere ”România cetățenilor”, organizată de Cornel Nistorescu, care inițial era menită să lanseze candidatura la prezidențiale a lui Andrei Marga. Ion Spânu a urmărit manifestarea de la distanță și a remarcat doar prezența unor securiști bătrâni, la pachet însă și cu participarea câtorva analiști prestigioși. Din relatarea lui Spânu am priceput că singurul beneficiar al manifestării a fost George Simion, care a fost salutat cu entuziasm de către mulți dintre participanți. De la unul dintre aceștia însă, am aflat eu către seară că s-a produs și o premieră, respectiv prezența la dezbatere a lui Cornel Nistorescu în același timp cu cel ce l-a recrutat pe vremuri pentru Securitate, om care se pare că a fost și inspiratorul manifestării.
Ben Oni Ardelean și-a lansat și el ieri ”Mișcarea Speranței”, beneficiind de mediatizarea Antena3-CNN, lucru pe care unii l-au pus pe seama faptului că și Mihai Gâdea e și el neoprotestant, și astfel i-a dat o mână de ajutor bănățeanului, alții au comentat că ar fi de fapt mâna lui Mircea Geoană care, înțeles cu Dan Voiculescu, își pregătește incognito o structură politică de tip suveranism ”made in USA”. Înafară de Răzvan Savaliuc și Adriana Bahmuțeanu n-au fost remarcate alte prezențe notorii, iar George Simion, ce le-ar fi putut produce știri de presă, a dispărut chiar înaintea începerii manifestării.

Nistorescu e ”prietenaș” cu Pandele
Cotidianul publică câte o știre pozitivă pe zi cu Gabriela Firea, ceea ce indică că Nistorescu a devenit ”prietenaș” cu Florentin Pandele. Deși e de bănuit că l-a costat mult pe Pandele o asemenea recrutare, trebuie să marcăm performanța soțului ”Albinuței”, care a reușit să prindă în năvod o serie de jurnaliști care fie o duc rău cu banii, fie sunt lacomi. Să vă pregătiți acum de un editorial anti-Pandele a lui Nistorescu, care să decredibilieze evidența tranzacției dintre cei doi, e modelul altui ”prietenaș” al lor, pe nume Coldea!

Azerbaidjan a intrat sub aripa Rusiei
În Azerbaidjan e sărbătoare mare, președintele Aliyev a reușit readucerea Nagorno-Karabah sub pulpana clară a azerilor, desființând republica separatistă ce se autoproclamase în urmă cu 35 de ani. Înafară de victoria de mare prestigiu intern și extern, Aliyev a reușit să pună pe butuci conducerea Armeniei, puternic contestată din stradă, conducere care a calculat prost și s-a bazat pe sprijinul SUA, enervând astfel Rusia, care a preferat să sprijine Azerbaidjanul, tăind astfel un ”nod gordian” atât de vechi. Aliyev își pune astfel țara sub aripa Rusiei, dar cu pilotajul lui Erdogan și a Turciei. Iar UE speră să-și rezolve problema de aprovizionare cu gaz și petrol, exact pe această filieră azeră …

Autor: Cozmin Gușă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri