Caută
Close this search box.

Reuniunea Formatului Bucureşti 9: Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră în atenţia NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, vineri, la reuniunea ministerială a formatului Bucureşti 9 (Bucharest 9 – B9), organizată în marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale ONU. Ministrul a subliniat importanţa menţinerii în atenţia NATO a evoluţiilor din Marea Neagră şi a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi Aliaţilor cu România, „în contextul incidentelor recente de pe teritoriul ţării noastre provocate de consecinţele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, arată MAE într-un comunicat.

În prezența Victoriei Nuland, adjunctul Secretarului de Stat al SUA, miniştrii din statele de pe Flancul Estic al NATO, au discutat despre evoluţiile războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Au subliniat importanţa sprijinului Statelor Unite pentru ţările situate pe Flancul Estic al NATO, precum şi consolidarea posturii aliate în regiune.

„Ministrul Luminiţa Odobescu a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi Aliaţilor cu România, în contextul incidentelor recente de pe teritoriul ţării noastre provocate de consecinţele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, arată MAE.

Ministrul român de Externe a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi regiune în atenţia NATO şi a consolidării măsurilor de descurajare şi apărare, în conformitate cu deciziile liderilor Aliaţi.

Discuţiile au arătat importanţa şi utilitatea dialogului în acest format, creat la iniţiativa României şi a Poloniei, pentru coordonarea preocupărilor Aliaţilor de pe Flancul Estic.

„De la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului împotriva Ucrainei, formatul B9 a fost utilizat constant, la diferite niveluri, pentru consultări şi evaluarea implicaţiilor unor dezvoltări relevante pentru coordonarea la nivel Aliat. Organizarea acestui eveniment în marja segmentului la nivel înalt transmite un semnal cu privire la unitatea Aliată, precum şi importanţa regiunii pentru securitatea euroatlantică”, subliniază MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri