Caută
Close this search box.

Ziarul Financiar: Pentru că economia europeană este mai slabă decât cea americană, euro se depreciază faţă de dolar şi complică lupta BCE cu inflaţia

Euro a trecut prin a opta săptă­mâ­nă la rând de depreciere faţă de dolar, o traiectorie care reflectă decalajul tot mai mare între să­nătatea economică a zonei euro şi cea a SUA. Este un déjà vu. În august anul trecut moneda unică europeană a scăzut până sub pragul parităţii cu moneda americană, trasă în jos de criza preţurilor energiei, de multe temeri şi de şi mai multe speculaţii, scrie Ziarul Financiar.

În vara anului 2022, Uniunea Europeană şi industria germană pierdeau treptat accesul la gazele naturale ruseşti, se vorbea isteric de po­si­bilitatea ca statele europene să se confrunte în iarnă cu penurii de combustibil şi cu pene sau raţionalizări ale curentului electric şi de o criză economică de amploare. Inflaţia era scăpată de sub control, iar BCE abia începuse să majoreze dobânzile.

„Credeţi că euro la paritate este ieftin? Ia mai gândiţi-vă“, spunea în august anului trecut Robin Brooks, economist-şef la Institute of International Finance. „Industria germană a pierdut accesul la energia ieftină rusească şi astfel a rămas fără un avantaj competitiv. Vine recesiunea globală!“ Recesiunea globală n-a venit, SUA au luat locul Rusiei ca sursă de gaze pentru Europa, nu au apărut penurii de energie ci doar preţuri mult mai mari, iar inflaţia s-a mai domolit. Şi euro şi-a mai revenit.

Însă într-un an o serie de probleme mai vechi s-au acutizat. Lumea n-a intrat în recesiune, dar Germania a redevenit „bolnavul Europei“, cu economia blocată într-o stag­nare dublată de inflaţie. Iarna a petrecut-o în recesiune. Citește textul mai departe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri