Caută
Close this search box.

Armata israeliană a folosit muniţii cu fosfor alb în sudul Libanului. Amnesty International: Un atac asupra oraşului Dhayra din 16 octombrie trebuie investigat drept crimă de război

Organizaţia Amnesty International a denunţat marţi că Israelul a folosit proiectile cu fosfor alb în bombardamentele pe care le-a efectuat în sudul Libanului în ultimele săptămâni, iar unul dintre acesta atacuri, cel împotriva oraşului Dhayra, trebuie investigat drept „crimă de război”, întrucât este vorba despre „folosirea nediscriminatorie” a unei arme interzise asupra obiectivelor civile, relatează agenţia EFE.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului semnalează, într-un comunicat, că experţii săi au analizat imagini video şi fotografii ale atacului, au intervievat martori şi membri ai personalului sanitar care au acordat primul ajutor răniţilor şi au constatat folosirea acestui tip de muniţii într-un bombardament din 16 octombrie împotriva populaţiei libaneze, potrivit Agerpres.

„Armata israeliană a lansat proiectile de artilerie care conţin fosfor alb, o armă incendiară, în operaţiuni la frontiera sudică a Libanului, între 10 şi 16 octombrie (…) Un atac asupra oraşului Dhayra pe 16 octombrie trebuie investigat drept crimă de război, întrucât a fost un atac nediscriminatoriu care a rănit cel puţin nouă civili şi a afectat obiective civile, prin urmare a fost ilegal”.

În plus, Amnesty International afirmă că a strâns probe ce relevă folosirea acestui tip ce muniţii de către Israel în cel puţin alte trei situaţii în sudul Libanului, zonă unde armata israeliană se confruntă cu gruparea pro-iraniană Hezbollah după atacul grupării islamiste Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Fosforul alb este o substanţă chimică folosită ca muniţie în bombe, proiectile de artilerie şi rachete şi care se aprinde de îndată ce este expusă la oxigen, reacţia chimică rezultată generând o temperatură de 815 grade Celsius. Aceste muniţii incendiare produc de asemenea un fum dens şi toxic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri