Caută
Close this search box.

Cutremurul din Afganistan: grupurile internaționale de ajutor, șocate de amploarea dezastrului

Grupurile internaționale de ajutor se străduiesc să trimită ajutor supraviețuitorilor cutremurului din Afganistan, care a ucis peste 2000 de oameni și a rănit mult mai mulți, într-o națiune devastată de război și deja lovită de o criză economică, scrie CNN.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,3 s-a produs sâmbătă la 40 de kilometri vest de orașul Herat, al treilea ca mărime din Afganistan. Este unul dintre cele mai mortale cutremure care au lovit Afganistanul în ultimii ani. În iunie trecut, un seism cu magnitudinea 5,9 în provinciile Paktika și Khost, la estul graniței cu Pakistanul, a ucis peste o mie de oameni.

Imaginile împărtășite de echipele de ajutor și salvare de la sol au arătat grămezi masive de moloz după ce clădirile s-au prăbușit. Oamenii au putut fi văzuți săpând în moloz pentru a încerca să găsească supraviețuitori, în timp ce alții se adunau pe străzi pentru a evita să fie loviți în timpul replicilor.

„Situația este mai rea decât ne-am imaginat, cu oameni din satele devastate care încă încearcă cu disperare să salveze supraviețuitorii de sub dărâmături cu mâinile goale”, a declarat Thamindri de Silva, director național la World Vision Afganistan.

Echipele de întărire din capitala Kabul au venit să ajute, dar nu există decât un singur spital și acesta „era deja plin, cazurile grave fiind transferate în alte instituții private”. Răspundem cu tot ce avem. Oamenii au nevoie de îngrijire medicală urgentă, apă, hrană, adăpost și ajutor pentru a rămâne în siguranță”, a adăugat de Silva.

Mark Calder, responsabilul de advocacy al World Vision Afganistan, a declarat pentru CNN că cel mai recent cutremur a fost „un alt episod devastator” pentru afgani după decenii de conflicte, secete succesive și o economie prăbușită.

Finanțarea din partea comunității internaționale, a adăugat Calder, „a fost inadecvată”. „Organizațiile, ca a noastră, sunt capabile să ofere ajutor, dar fără angajamentul guvernelor internaționale și al donatorilor, mai mulți vor ajunge în nevoi umanitare, strămutarea va crește și vor fi pierdute vieți”, a spus el.

Citește mai departe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri