Caută
Close this search box.

Macron: Nimic nu poate justifica suferinţele civililor din Gaza. Mahmoud Abbas i-a cerut să acţioneze pentru o încetare a agresiunii Israelului

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi, la Ramallah, că atacul Hamas asupra Israelului este „de asemenea o catastrofă pentru palestinieni” şi că „nimic nu poate justifica suferinţele”civililor din Gaza, relatează AFP.

„O viaţă palestiniană valorează cât o viaţă franceză care valorează cât o viaţă israeliană”, a declarat Macron alături de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care i-a cerut să acţioneze pentru o încetare a agresiunii Israelului în Gaza, în cea de-a 18-a zi a războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

„Vă cerem, preşedinte Macron, să opriţi această agresiune”, a declarat Abbas presei la încheierea întrevederii cu preşedintele francez la sediul Autorităţii Palestiniene din Ramallah, în Cisiordania.

În timp ce Macron afirmase cu puţin timp în urmă la Ierusalim dreptul Israelului de a se apăra, Abbas a atribuit responsabilitatea conflictului Israelului şi „ţărilor care îl susţin”, fără a menţiona Hamas, potrivit Agerpres.

Abbas a cerut, de asemenea, formarea unei „coaliţii internaţionale pentru pace” şi organizarea unei „conferinţe de pace internaţionale”, un răspuns indirect la propunerea făcută marţi de preşedintele Macron de a crea o coaliţie internaţională pentru „lupta” împotriva Hamas.

Abbas a condamnat în termeni foarte duri bombardamentele lansate de Israel în Fâşia Gaza „care ucid civili nevinovaţi într-o manieră barbară”.

În prezenţa liderului palestinian, Emmanuel Macron a pledat încă o dată pentru o relansare a unui proces politic între Israel şi palestinieni.

El a apreciat că viitorul palestinienilor trece printr-o „luptă fără milă şi fără ambiguitate împotriva terorismului” şi a insistat asupra recunoaşterii reciproce a drepturilor Israelului şi ale palestinienilor.

„Nu va exista pace durabilă dacă nu există recunoaşterea dreptului legitim al poporului palestinian de a avea un teritoriu şi un stat. Nu va exista pace durabilă dacă nu există recunoaşterea asumată din partea poporului palestinian şi a autorităţilor sale a unui stat Israel şi a importanţei existenţei şi securităţii sale”, a subliniat preşedintele francez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri