Caută
Close this search box.

Noua lege a pensiilor, pe masa coaliției. Actul normativ ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, însă articolul care crește punctul de pensie cu 13,8% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024

pensiile speciale

Noua lege a pensiilor ar urma să stabilească modul de calcul al pensiilor, dar și cu cât ar trebui să crească.

Este practic o indexare cu rata inflaţiei. E necesar ca legea să fie adoptată rapid, iar ţinta Guvernului este ca Parlamentul să aprobe modificările până pe 20 noiembrie. Noua Lege vine cu mai multe noutăţi cum ar fi egalizarea la 65 de ani a vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, în 2035.

Noua lege vine cu mai multe noutăți.

Își propune ca până în 2035 să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. Cei care vor să lucreze peste 65 de ani, până la 70 de ani, o vor putea face anual, cu acordul angajatorului.

Noua lege introduce anumite bonificații, recompense în puncte, după 25 de ani de cotizare, astfel încât să încurajeze populația să își prelungească viața profesională, potrivit TVR.

Noua lege prevede ca indexarea pensiilor să se facă în fiecare an, de la 1 ianuarie, cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul calendaristic anterior.

„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. (…) Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3.

Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.

Analiştii economici spun că Executivul pregăteşte terenul pentru perioada 2032 – 2037 atunci va ieşi la pensie generaţia decreţeilor. E vorba de 1,7 milioane de români.

Analiștii se întreabă și de unde va găsi Guvernul cele 16 miliarde de lei în plus pentru indexarea pensiilor în condițiile în care în acest an, doar în primele 9 luni, gaura la buget e de 56 de miliarde de lei. Ministrul de Finanțe spune că banii vin din noile taxe introduse de Guvern de la 1 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri