Caută
Close this search box.

Şeful Shin Bet, serviciul intern israelian de informaţii, și-a asumat responsabilitatea pentru eşecul de a anticipa atacul grupării Hamas asupra Israelului

Directorul serviciului intern de informaţii al Israelului (Shin Bet), Ronen Bar, şi-a asumat personal luni responsabilitatea pentru că agenţia sa nu a reuşit să anticipeze atacul surpriză din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas, în care au fost ucise peste 1.400 de persoane în Israel, relatează agenţiile de presă TPS şi EFE, preluate de Agerpres.

Într-o scrisoare trimisă de Bar duminică seara membrilor Shin Bet şi familiilor lor, mesaj care a fost publicat şi de presa israeliană, Bar recunoaşte că, în pofida „unei serii de acţiuni efectuate”, serviciul său nu a reuşit „să producă un avertisment suficient care să ne permită să dejucăm atacul”.

„În calitatea mea de persoană aflată la conducerea organizaţiei, îmi revine întreaga responsabilitate”, a recunoscut Bar, adăugând: „Va fi timp pentru investigaţii, acum luptăm”.

Bar a mai spus că forţele Shin Bet au dat dovadă de curaj şi spirit de luptă, în timp ce au combătut imediat cu inamicul fără ezitare. „Am pierdut 10 dintre cei mai buni oameni ai noştri; mulţi dintre noi am fost răniţi”, a scris el.

El a spus că agenţia a înfiinţat un departament special, împreună cu Forţele de Apărare Israelului (IDF), pentru a recupera persoanele răpite şi cele date dispărute.

Şeful de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi, şi-a făcut public mea culpa, admiţând că armata nu a reuşit să protejeze cetăţenii din Israel şi să păzească în mod corespunzător gardul de la frontieră cu Fâşia Gaza, într-un discurs adresat presei.

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a reuşit să inducă în eroare serviciile de informaţii israeliene cu o operaţiune în care a atacat de pe uscat, de pe mare şi din aer, într-o lovitură care constituie cel mai mare eşec militar din istoria statului israelian.

Într-o ţară cu cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu şi cu cele mai avansate tehnologii de control din lume, a vedea miliţieni palestinieni care ucid şi capturează soldaţi, străpung bariera de securitate sau ocolesc senzorii de siguranţă fără vreo rezistenţă a fost un coşmar devenit realitate pentru israelieni, care s-a datorat unor erori grosolane în aparatul de informaţii sau lipsei de efective militare, comentează EFE.

Potrivit presei israeliene, cu câteva ore înainte de atacul din 7 octombrie, apărarea israeliană a identificat mişcări neobişnuite în Fâşia Gaza controlată de Hamas, ceea ce a dus la apeluri telefonice între înalţi oficiali, care au ignorat totuşi aceste indicii.

Bar s-ar fi deplasat la sediul Shin Bet şi ar fi ordonat desfăşurarea unei mici echipe la graniţa cu Gaza, crezând că va fi vorba de un atac la scară mică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri