Caută
Close this search box.

Sorin Muncaciu (AUR): Pacienții nu trebuie să sufere din cauza celui mai incompetent ministru pe care l-a avut Sănătatea

Pacienții nu trebuie să sufere din cauza celui mai incompetent ministru pe care l-a avut Sănătatea, a declarat dr. Sorin Muncaciu, deputat AUR, într-o postare pe facebook.

Situația este deosebit de gravă în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente pentru pacienții cronici, din cauza întârzierii semnificative în efectuarea decontărilor și a plăților pentru medicamentele furnizate de farmacii și spitale, a mai spus Sorin Muncaciu.

Deși bugetul alocat pentru sistemul de sănătate și suma destinată medicamentelor s-au dublat în ultimii cinci ani, resursele financiare par a fi insuficiente în continuare, iar întârzierea plății medicamentelor cu peste 90 de zile față de termenul legal afectează nu doar pacienții, ci și întregul lanț de aprovizionare cu medicamente. Au fost comise erori grave de către Ministerul Sănătății și CNAS pe parcursul anilor în ceea ce privește finanțarea consumului de medicamente: introducerea medicamentelor extrem de costisitoare fără surse adecvate de finanțare, subevaluarea rolului medicamentelor generice și biosimilare care ar putea reduce semnificativ cheltuielile, precum și omisiunea reținerii taxei „clawback” pe cifra de afaceri a producătorilor de medicamente, în valoare de aproximativ 4-5 miliarde de lei pe an, deși legea prevedea acest lucru – afirmă politicianul.

Reamintim că taxa clawback a fost introdusă în 2011 pentru companiile producătoare de medicamente. În 2020, Parlamentul a votat o lege care a introdus 3 praguri ale taxei clawback: 15% pentru medicamentele produse pe linii de fabricație din România, 25% pentru medicamentele inovative și 20% pentru cele generice și biosimilare. În prezent, Ministerul Sănătății a inițiat un nou proiect de taxare, care încă nu a fost implementat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri