Caută
Close this search box.

Sorin Roșca Stănescu: Israel, război minor sau război major?

Analiștii din lumea întreagă, inclusiv cei din Israel, fac eforturi disperate de a răspunde la această întrebare. S-a dezlănțuit din nou iadul. Va putea fi localizat sau va fi generalizat? Vor exista consecințe semnificative asupra sistemului global de alianțe? Ce efecte are acest război asupra prețului petrolului? În ce direcție se mișcă politica internă a Israelului?

Înainte de orice însă, persoanele mai bine informate decât mine vor trebui să răspundă la un alt tip de provocare. În cercurile înalte, rarefiate de la vârful serviciilor secrete și ale armatei din Israel s-a știut sau nu s-a știut că se va dezlănțui acest atac Hamas? Și dacă cumva s-a știut, de ce nu a fost prevenit? Este la mijloc o acțiune deliberată sau, pentru prima dată în istoria statului Israel, asistăm la un eveniment incredibil? Să fi fost înșelate sau oarbe puternicele servicii secrete? Cele despre care știm cu certitudine că au oameni infiltrați în Hamas? Dacă însă tăcerea și lipsa de reacție au fost deliberate, ce s-a urmărit? Destabilizarea regimului Netanyahu sau a avut loc o mutare de sacrificiu pentru ocuparea în totalitate a Fâșiei Gaza, enclavă palestiniană? Ei bine, în scurt timp vom avea răspunsul la această ultimă întrebare. Dacă vor cădea capetele șefilor serviciilor secrete și chiar al ministrului Apărării, Yoav Gallant, atunci va trebui să admitem scenariul încă de neconceput al luării prin surprindere a întregului sistem de securitate al Israelului sau ne vom afla în scenariul și mai greu de conceput al unei trădări la nivel înalt pentru compromiterea regimului Netanyahu.

Vom avea toate răspunsurile mai devreme sau mai târziu, în funcție de desfășurarea evenimentelor. Ce știm însă pentru moment cu certitudine? Că administrația Joe Biden nu simpatizează deloc cu Benjamin Netanyahu. Au existat numeroase informații conform cărora uriașul val de proteste contra lui Netanyahu a fost generat sau cel puțin încurajat de la Washington. Odată cu declararea stării de război, protestele încetează. Dacă ele au fost utilizate ca un instrument al administrației Biden, ei bine o vreme cel puțin acest instrument nu va mai funcționa. În plus, una dintre mișcările imediate de strategie politică inițiată de Netanyahu a fost includerea în guvern a partidelor din opoziție. În acest moment, puterea de la Ierusalim s-a consolidat prin crearea unui guvern de largă uniune națională. Dacă cumva a existat o mână a Washingtonului precipitată pentru destabilizarea Guvernului Netanyahu, ei bine, acea mână a paralizat. Dar ce ar putea să urmeze?

În primul și în primul rând, ceea ce au anunțat deja toți oficialii israelieni, în frunte cu ministru Apărării. O ofensivă viguroasă, generalizată și desfășurată în Gaza. Este posibil ca peste un anumit număr de zile, nu prea multe, Gaza să înceteze de a mai fi o enclavă palestiniană, devenind pur și simplu un teritoriu  anexat, cu populație cu tot, statului Israel. Ceea ce va schimba desigur nu numai configurația locală, ci o întreagă arhitectură geopolitică. Citește textul mai departe pe Corectnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri